/ Класика на деня: Porsche Boxster

Класика на деня: Porsche Boxster

Фарове „яйца на очи“ и подобна муцуна а ла Porsche 911: Boxster предизвика доста полемики – днес с доброто си представяне пред TÜV моделът е на път да се превърне в класика

Това, което навремето Porsche 914 (1969 до 1976) не успя да предложи, бе претворено на пътя от Boxster (1996 до 2004): роудстър удоволствие за не особено претенциозния почитател на Porsche. 

Boxster (обозначение 986) използва голям брой идентични части с година по-късно представеното 911 (Typ 996) и спасява производителя на спортни коли от кризата. Базовата у цена е 76 500 германски марки, а 911 (Typ 996) струва почти двойно повече – 135 000 германски марки. Критика има за малко странната форма на фаровете – формата наподобява на „яйца на очи“ в тиган, за което Boxster е подиграван. Въз основа на успеха му, Porsche произвежда модела и във финландския град Уусикаупунки (U в номера на рама). Специалистите на тема Porsche твърдят, че произведените от Valmet Boxster-и дори са с по-добра изработка. При всички положения моделът е пригоден за всекидневието – благодарение на концепцията със средно разположен двигател, има по един багажник отпред и отзад.

Boxster е майстор на завоите и е роден за дрифт. Неговият 2,5-литров алуминиев 6-цилиндров боксерен агрегат трябва внимателно да бъде вкаран в работна температура. Първите модели с боксер имат сериозни проблеми с повреди на двигателя. Или се чупи междинният вал, или има сериозен теч на масло заради неправилно поставен семеринг на коляновия вал. Средноразположеният двигател е достъпен само от пода на автомобила и по този начин труден за поддръжка. В днешно време повечето Boxster-и, които са поддържани изрядно, са много добър избор. Нерядко обаче много автомобили не са сервизирани при Porsche заради високите цени на труда, а са ремонтирани в обикновени сервизи.

Boxster се представя много добре при TÜV. Важно е да се знае, че до края на 2002 г. задното стъкло бе от пластмаса и бързо се замъгляваше. Нов покрив заедно с монтажа струва около 3000 лв. (в Германия).

През зимата се препоръчва използването на твърд покрив. Още от сега е ясно, че Boxster ще се превърне в класика. Boxster-и в прилично състояние (първо поколение) се предлагат на цена от около 30 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин