Класика на деня: Opel Corsa A GT

1709
2019

Opel Corsa A GT е спортен и доста рядък представител на първото поколение на Corsa. Сега в Рюселсхайм е реставриран един автомобил от Португалия. Нашата класика на деня!

Opel Corsa е имал и спортна версия Gran Turismo! В средата на 80-те години Opel предлага Corsa A като GT. Това е наследникът на Corsa SR и спортният топмодел, преди да се появи вариантът GSi. Един от малкото запазени екземпляри, реставриран от Opel Classic и боядисан в жълто бе почетен гост на представянето на новата Corsa F по време на IAA 2019 във Франкфурт.  

Спортната Corsa придава на пусната през 1982 г. базова Corsa допълнителна динамика в конкуренцията с VW Polo и Ford Fiesta.  Corsa A се предлага във версия с три врати, с четири врати (седан) и с хечбек с пет врати. От април 1985 до есента на 1987 г. GT се произвежда в Сарагоса, Испания – с 1,3-литров 4-цилиндров двигател със 70 к.с. под късия преден капак. Трансмисията е 5-степенна механична. Собственото тегло от само 750 килограма означават съотношение „тегло-мощност“ от 10,71 кг/к.с. Отвън специалните преден и заден спойлер издават спортната Corsa, а отвътре различните елементи са специалната централна конзола, спортните седалки и уреди на арматурното табло.

Тази Opel Corsa GT от 1987 г. има особена история и е изминала дълго пътешествие. Моделът на Opel е бил открит в гараж в Португалия, а след това изминава път от 2700 километра от Порто до завода в Рюселсхайм. При Opel бързата Corsa е разглобена от специалистите от  Opel Classic и ремонтирана основно (задвижване, окачване, амортисьори, пружини). Каросерията е лакирана наново, седалките са обновени, а освен надписи GT моделът е оборудван и с оригинални алуминиеви джанти. Стъклата също са сменени – отрити са на склад при дилър на Opel. Сега тази Corsa GT е готова за втория си живот.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин