Класика на деня: Mercedes 280 CE (C 123)

0808
2019

Някога пенсионерска мечта, днес Mercedes 280 CE е готин модел за хипстъри. Със 185 к.с. Coupé-то на 123 е сравнително бързо. Нашата класика на деня!

Може би най-елегантният автомобил от Серия W123 е притежаващото много хромирани елементи Coupe C 123, представено от Mercedes на автомобилния салон в Женева през 1977 г.: топмоделът и най-емоционалното Coupé на серията е 280 CE с редови 6-цилиндров двигател със 185 к.с., чиито динамични характеристики са подобаващо уверени и в днешно време. Единствено високият бензинов разход не е в крак с времето.

За разлика от предшественика W 114 Coupé-то не използва междуосието на лимузината. Разстоянието между осите и външната дължина са с по 8,5 сантиметра по-къси, а покривът е по-нисък с 4,3 сантиметра. Обгърнатите с много хром, свалящи се докрай безрамкови прозорци са в американски стил, но тук най-голямо впечатление прави липсата на средна колона. Нивото на оборудване е по-високо от това на седан версията: сервоуправление, регулиращи се по височина седалки, елементи от дървен фурнир на централната конзола, правоъгълни фарове (при лимузината такива има само 280), а допълнителните хромирани лайстни в задницата са серийни. Въпреки, че официално се води петместен, C 123 не е подходящ за пътуване на дълги разстояния за четирима или петима души – мястото за краката на задната седалка е прекалено малко. Мощният двигател М 110 позволява и бързо шофиране: с механична скоростна кутия можете да вдигнете 200, а с автоматични скорости – 195 км/ч. В завода в Бремен са произведени 32 138 автомобила.

Последният хромиран модел на Daimler демонстрира спокойно и образцово пътно поведение, като освен това е напълно пригоден за всекидневието. Разбира се предпоставка за това е да попаднете на солиден и добре поддържан екземпляр. Въпреки, че при C 123 защитата срещу корозия още от самото начало изглежда по-ефикасна от тази на предшественика, все пак каросерията може да бъде нападната от ръжда. Критичните зони са тези на дъното на автомобила, праговете, калниците, предните колони, рамките на задните прозорци, кантовете на вратите и броните. Резервни части могат да се намерят сравнително лесно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин