Класика на деня: M3 GT (E36)


12
дек.
2019

356 екземпляра са произвели BMW от M3 GT от Серия E36, като базов модел за състезателния спорт. 295 кончета галопират под капака. Нашата класика на деня!

Най-горещото от всички BMW Серия 3 E36 се нарича M3 GT. BMW създава модела през 90-те години, за да може да бъде използван той като база състезателния автомобилен спорт. И действително многобройни екземпляри са превърнати в състезателни автомобили, а други са сериозно тунинговани.  Някои и до днес продължават да се движат като спортистки за всекидневието, а други са държани в климатизирани гаражи. Произведени са общо 356 автомобила, от тях продадените са 350.

BMW M3 GT излага на показ състезателните си гени

На борда на красивото M3 GT бързо ще се почувствате като автомобилен състезател. 3-литровият 6-цилиндров редови агрегат S50B30 е с късите всмукателни тръби на мотора S50B32, както и променена настройка на софтуера. Така той разполага с 295 к.с. Серийното M3 по онова време е с 286 к.с. Според данните на производителя M3 GT  се нуждае от 5,9 секунди за спринта до 0 до 100 км/ч – с една десета от секундата по-бързо от серийното M3. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. Максималният въртящ момент от 323 Нм е на разположение от 3900 об/мин, а максималната мощност – от 7000 оборота. С цел пестене на тегло, вратите са от алуминий. За използване на пистата, задният спойлер може да се уголеми. Единственият цвят на BMW M3 GT бе „British Racing Green“. Днес в колекцията на BMW в Мюнхен има един автомобил. Въпреки спортната си настройка, M3 GT успява да се справи с шпагата между пистата и ежедневието. Удобните седалки и приятният кокпит позволяват и удобно пътуване на дълги разстояния. В техническо отношение специалното M3 не си позволява сериозни слабости. Според статистиката в момента са оцелели около 200 автомобила. Затова предлагането е малко.

Още по темата

Card image cap
Най-големите недомислици в автомобилостроенето

24
окт.
2016

Понякога вратите не пускат хората да излязат от колата, в други случаи акумулаторът се мокри в калниците: AUTO BILD ще ви запознае с най-странните недомислици в някои модели

Card image cap
Silver State Classic Challenge: С 350 км/ч през пустинята

30
ное.
2016

На магистрала в Невада веднъж в годината американците си играят на „германски аутобан“. Те се надпреварват като луди със своите автомобили

Card image cap
Abt eCab

27
авг.
2017

AUTO BILD ще ви покаже тунингованите модели на Abt Sportsline.

Card image cap

В последния брой:

Архив >