Класика на деня: Ford Focus RS


4
юни
2019

Първият Focus RS се появява през 2002 г. като строго лимитиран спортист за удоволствие с рали гени. Безкомпромисен характер с турбо-мощ и първокласни рефлекси. Нашата класика на деня!

Focus RS е доста почитана класика, която се появява на пазара през 2002 г. като събрат на бестселъра с 2-литров турбомотор и 215 к.с.! Истински майстор на удоволствието с рали-гени от автомобила-легенда на Колин Макрий. Конкурент на Golf R32 в класа на компактните спортисти. Строго лимитиран на 4501 екземпляра и предлагащ се в цвят „Ford Racing Blue“, днес моделът е сред най-предпочитаните йънгтаймери на марката. Първият Focus RS е автомобил с характер, който доставя удоволствие.

Дизайнът на RS със сдържани спойлери е почти скучен за днешните разбирания. Единствената крайна ауспухова тръба също не изглежда спортно. Отвътре почти изненади – кокпитът на Focus е естествено син и доста семпъл. Изключение прави цветната маркировка на волана, която показва разположението на гумите на автомобила. Освен това централната конзола е от истински карбон, а двигателят се стартира от бутон. Впечатляващи обаче са динамичните характеристики на този Focus. При това нямаме предвид максималната скорост от 232 км/ч и спринта до 100 км/ч за 6,7 секунди. RS е майстор на завоите, като AUTO BILD го определи през 2002 г. като „най-активния модел с предно задвижване на света“! Почти перфектното окачване позволява висока скорост в завоите, а компактната „бегачка“ се държи стабилно и балансирано. Така липсата на ESP остава незабелязана. 4-цилиндровият турбомотор ускорява брутално от 3000 об/мин.  Максимален въртящ момент: 310 нютонметра. Единствено много твърдото окачване причинява болки в кръста на водача. Във спортния Focus всяка неравност на пътя се предава към водача, а на моменти може да се превърне дори в мъчение.

Ford Focus RS е безкомпромисен компактен спортист с рали-гени. Тук комфортът и дизайнът не са на преден план – те отстъпват на удоволствието от шофирането. Първият Focus RS е доста рядък екземпляр – автомобил в оригинално състояние се намира много трудно.

Още по темата

Card image cap
Забранена любов…или най-добрите автомобили за флирт

17
окт.
2016

Нахални, самовлюбени или скучни: съществуват автомобили, които грабват сърцата ни, макар че всъщност би трябвало да се срамуваме от тях. Германският актьор Йо Вайл обяснява защо въпреки това обичаме тези автомобили

Card image cap
Dodge Ram и Бойко Кръстанов: без прикритие

26
авг.
2016

Dodge се превърна в приятната екзотика в автомобилния парк на хитовия криминален сериал

Card image cap
Най-страхотните олдтаймери от аукциона в Париж: Porsche 911 Carrera 2.7 RS

21
февр.
2018

Във френската столица на 9-ти февруари бе проведен търг - Artcurial продаде редица класически автомобили по време на изложението Rétromobile 2018

Card image cap

В последния брой:

Архив >