Класика на деня: DeLorean DMC-12

1810
2019

Крилатото чудовище DeLorean DMC-12 се превръща в машина на времето във филма „Завръщане в бъдещето“. Ядрото на модела е  „флукскомпенсатора“ – метален сандък с мигащи тръби. Нашата класика на деня!

Светещи индикации, бутони и превключватели – всички те бяха изключително важни по онова време за сценаристите на „Завръщане в бъдещето“: автомобилът трябва да изглежда възможно най-футуристично. Затова и изборът за машина на времето пада върху  DeLorean DMC-12. Формата и крилатите врати на модела го карат да изглежда като космически кораб.

Нароченият като с недобро качество спортен автомобил се предлага в началото на 80-те години за малко пари. Американецът Кевин Пайк създава през 1984 г. оригиналния филмов DeLorean от първата част на трилогията: „Преработихме три автомобила. Купихме единия за 12 000 долара, втория за 15 000 и третия за 18 000 долара.“ Днес употребяваните DeLorean не могат да се намерят за под 30 000 долара. При преработката е импровизирано много. Като капак на „плутониевата камера“ на флукскомпенсатора служи тас на Dodge Polara в комбинация с части на хеликоптерен двигател. Интегрирането на големия брой светлинни елементи също не е лесна работа. Гъвкави гумени маркучи с LED-светлини по онова време още няма – Пайк работи с неонови тръби, които обаче са стъклени и се чупят лесно. Във вътрешното пространство е тясно. Навсякъде е пълно с кабели, а централната конзола е заета от прозрачна кутия с голяма дръжка. Върху арматурното табло има златен будилник, а вдясно над двете крилати врати има всякакви бутони.

DeLorean е шоузвезда. Иначе автомобилът не се отличава с добра изработка, а диаметърът  му на завой е огромен, разходът на гориво – висок, окачването – твърдо, а управлението – непрецизно. 5-степенна скоростна кутия на Renault  си партнира трудно с шумния 2,8-литров V6 агрегат. Създателят на марката Джон де Лориан е бивш топмениджър в General Motors и опитва там да наложи визията си за автомобил: компактен, икономичен, издръжлив.  В началото на 70-те години на миналия век GM няма интерес към подобно нещо. Де Лориан напуска най-големия автомобилен производител на света и през 1975 г. основава DeLorean Motor Company. Italdesign осигурява скици за спортист със средно разположен двигател. Италианците всъщност възраждат някогашен проект на Giugiaro, отклонен от Porsche за 928 . Днес годните за движение употребявани DeLorean струват поне 30 000 долара. Има и доста голям брой реплики на машината на времето. Според Кевин Пайк преработките на DeLorean в цял свят са около 135 екземпляра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин