Класация на марките: Mercedes самотен на върха

3105
2018

В доклада за стойността на марките на реномираната американска компания Brand Finance има нов лидер – Mercedes. В сравнение с предходната година марката със звездата е поскъпнала с 24 процента и в момента струва 43,9 млрд. щатски долара – което гарантира на Benz първата позиция. Така легендата от Щутгарт задмина миналогодишния първенец Toyota и oсновния си конкурент BMW. Дейвид Хай, ръководител на Brand Finance, смята, че Mercedes дължи успеха си преди всичко на модернизираното портфолио и развитието си в посока електрическа мобилност. Електрическият пионер Tesla също има повод за радост. Калифорнийците се изкачиха от 30-а на 19-а позиция в класацията. Стойността на техния бранд се равнява на 5,7 млрд. долара. Американските оценители са на мнение, че Tesla е дръпнала заради уникалния характер на предлаганите продукти.

Китайците отиват нагоре, Aston Martin печели от слабия паунд

От Brand Finance отбелязват, че след топ 10 има учудващо много китайски фирми. Те бележат огромни продажби на домашния си пазар и изглежда планират да се наложат и на Стария континент. Специалистът по спортни автомобили Aston Martin печели от спада на паунда, който е резултат от Brexit. По този начин чуждестранните клиенти получават същия продукт, но за по-малко пари в тяхната национална валута. Поради същата причина стойността на престижния бранд се е вдигнала с 268 процента до 3,6 млрд. долара. Добро представяне демонстрират също Ferrari и Volkswagen. Извоюваната независимост на Ferrari от концерна Fiat резултира в ръст на стойността на „кончето” в рамките на 6,5 млрд. долара. VW „стъпва” на 75,8 млрд. долара с най-скъпото продуктово портфолио.

Германският доклад на Brand Finance също поставя Mercedes на първото място. Тук преди всичко роля играе 8-процентният ръст в продажбите. BMW трябва да се задоволи с второто място, тъй като усилията на баварците в сферата на електромобилите не носят небходимите резултати.

При BrandZ фокусът за 2017 беше поставен върху Tesla. Според тогавашния доклад BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brands ръстът нa Tesla е бил неудържим. Институтът за пазарни проучвания Kantar Millward Brown регистрира ръст от 32 процента при Tesla в сравнение с 2016. Така брандът на компанията на Илън Мъск поскъпна до 5,876 млрд. долара, стигна до осмото място и успя да задмине Porsche (5,141 млрд. долара).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин