Китай планира да въведе забрана за автомобили, работещи с изкопаеми горива

Законодателят подготвя график за прекратяване на продажбите и производството


12
сеп.
2017

Според съобщение на Bloomberg Китай се готви да сложи край на продажбата и производството на превозни средства, работещи с изкопаеми горива. Страната се стреми да използва забраната като начин за насърчаване на местните автомобилни производители да развиват електрически автомобили.

На автомобилен форум в събота Ксин Губин, заместник-министър на индустрията и информационните технологии на страната, каза, че регулаторите работят, за да подготвят график за постепенно спиране на продажбите и производството на автомобилите.

Китай е най-големият автомобилен пазар на света, като през 2016 г. са продадени над 28 милиона автомобила. Блумбърг отбелязва, че Китай работи за насърчаване на ръста на пазара на електрически автомобили чрез субсидии, като целта е намаляване на емисиите.

Няколко други държави обявиха подобни намерения за забрана на превозните средства, задвижвани с изкопаеми горива: Франция и Обединеното кралство имат за цел да забранят продажбите до 2040 г. Автомобилните производители също се стремят все повече към електрически автомобили: Volvo обяви намеренията си да произвежда само електрически или електрически хибриди до 2019 година. Jaguar Land Rover планира да произвежда само електрически автомобили до 2020 г., а Aston Martin обяви плановете си да стане напълно хибриден до 2025 г.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >