Китай забрани 553 «лакоми» модела

0201
2018

За да постигне квотата от електромобили за 2019, Китай забрани производството на 553 модела автомобили, които изразходват твърде много гориво. Правителството планира и задължителна квота за електромобили

Китай ще наложи квота за електромобили 2019 и забрани производството на цели 553 модела. По данни на новинарската агенция Xinhua засегнатите от ветото са и модели на концерна Volkswagen, както и на Mercedes. Говорител на компанията от Волфсбург обаче съобщи, че въпросният техен модел вече не бил в производство така и така. „Тя (бел. ред. – забраната) не засяга нито един от моделите в производство“, гласи изявлението пред DPA. Същото важало и за Daimler – решението на китайското правителство нямало никакво отношение към производството и продажбите в Китай. От VW допълват, че ставало въпрос за нормално съобщение на китайците за новите регулации по отношение на разхода. Всички нови модели на VW били съвместими с тях, споделя говорителят. Въпросните 553 модела, които вече няма да бъдат произвеждани, идват главно от китайски компании и някои джойнт-венчъри. Става въпрос например за местни „играчи“ като Chery, както и Dongfeng, който се кооперира c PSA. Xinhua съобщава, че Китай въвежда по-строгите норми в борбата си с мръсния въздух и ще продължи да стимулира потребителите към покупка на електромобил посредством данъчни облекчения през следващите три години.

Удължаването на срока за облекченията (първоначално те трябваше да спрат да действат на 1.01.2018 г.) дойде в момент, когато китайските автомобилни производители хвърлят сериозни усилия, за да отговорят на стриктните квоти за екоавтомобили от 2019. Някои глобални производители призоваха Китай да поддържа финансова подкрепа за пазара, защото според тях потребителското търсене нямало да бъде достатъчно за повече продажби на „зелени“ превозни средства. В момента Китай е лидер по продажби на автомобили в световен мащаб. В милиардната страна за 2017 са продадени около 700 000 хибрида и електромобила – което се равнява на ръст от 51,4%.

Въвеждането на квотата за електромобили е ориентирано към подкрепа на новите китайски компании и поставя под сериозен натиск германски гиганти като Volkswagen, Daimler и BMW, за които Китай е най-големият пазар като отделна страна. Народната република осигурява допълнителен стимул от около 16 000 лева (преизчислено от данни за местна валута) за електромобили местно производство. Целта е до 2025 80 процента от електромобилите да бъдат местно производство. Перспективите пред този тип превозни средства са много добри: в Пекин веднъж месечно регистрационни номера се дават само след търх – това обаче не засяга електромобилите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин