Китай доминира в света на електромобилите

2102
2024

Накъде върви развитието на автомобилите? Какви са тенденциите на пазара? Проф. Щефан Брацел от Center of Automotive Management анализира световните трендове по отношение на  електрическата мобилност

Електрическата мобилност продължава да се развива с бурни темпове. Девет милиона изцяло електрически автомобила са продадени в света за 2023 г. – това е с 29 процента повече в сравнение с предходната година. Това разкрива проучване на Center of Automotive Management (CAM) в Германия.

Китай е на върха. С 5,1 милиона регистрации на нови електрически коли (+21 процента), пазарният дял на моделите на ток в страната се вдигна до 23,7 процента през 2023 г. Но това не е всичко: 57 процента от всички електромобили, продадени в света, са китайско производство. „По този начин Китай затвърждава позицията си на глобален лидер на пазар на електромобили“, казва ръководителят на проучването проф. Щефан Брацел.

През 2023 г. SUV-ът Tesla Model Y беше най-продаваният автомобил в света.

В другите основни автомобилни региони – Европа и САЩ – продажбите на нови автомобили също се увеличиха, но са „все още в по-ранни фази на развитие“, гласи заключението на CAM. През 2023 г. в Европа е имало около два милиона електромобила (+27 процента), което е довело до увеличение на дела на електромобилите в общите регистрации от 13,9 на 15,7 процента. САЩ изостава с 1,2 милиона електромобила и пазарен дял от 7,7 процента. Сумарно производителите от Европа и САЩ съставляват едва 35 процента от глобалните продажби на електромобили.

Характерно за Китай е, че за разлика от Европа или САЩ, Plug-in хибридите се радват на нарастваща популярност – техните реализации са се вдигнали с цели 82 процента през 2023 г. Местните марки предлагат все по-голям пробег на електричество, в някои случаи – дори над 200 километра, или монтират двигатели с вътрешно горене като генератори на енергия.

На десет автомобилни производителя се падат над 80 процента от световните продажби на електромобили за 2023 г. Трите най-големи компании – Tesla, BYD и Volkswagen – са генерирали почти половината (46 процента) от всички реализации. Като лидер на световния пазар, Tesla увеличи доставките си с 38 процента до 1,8 милиона. Въпреки това пионерът в сферата на електрическата мобилност е подложен на все по-голям натиск, тъй като BYD продължава своя курс на растеж с увеличение от 73 процента до 1,6 милиона електромобила.

VW ID.3, който беше призван да стане наследник на Golf, все още не успява да се наложи достатъчно добре.

BYD генерира по-голямата част от своите продажби (92 процента) на вътрешния китайски пазар, но износът за други страни вече се е утроил в сравнение с 2022 г. „Предполагаме, че BYD ще продължи своята стратегия за интернационализация и през 2024 г.“, казва Щефан Брацел. Със своята агресивна ценова политика BYD може в бъдеще да изпревари Tesla.

BYD (Китай) и Tesla (САЩ) увеличават разликата с VW (Германия)

VW е първият германски производител в челната тройка по продажби на електрически автомобили. Разликата с Tesla и BYD обаче се увеличава – въпреки че делът на продажбите на електрически автомобили на VW се вдигна съвсем леко – до 8,6 процента през 2023 г. (2022: 7,2 процента). Германските премиум производители като BMW и Mercedes отчитат сериозен ръст при електромобилите и се нареждат съответно на 8-мо и 10-то място.

За 2024 г. CAM глобално прогнозира умерен ръст на електрическата мобилност и очаква продажбите на около 11 милиона електромобила (+22 процента). „Има четири китайски компании в топ 6 по продажби на електрически автомобили: BYD, SAIC, Geely и GAC“, казва Щефан Брацел. „BYD и Tesla се възползват все повече от икономиите от мащаба и предимствата си по отношение на разходите в сравнение с конкуренцията.“ Намаляването на разходите е от огромно значение, особено за германските производители – защото през 2024 г. трябва да се очаква ценовата война да стане още по-жестока.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин