Китайци лансираха електромобил с натриево-йонна батерия

2703
2023

Натриево-йонните батерии съвсем скоро трябва да бъдат готови за масово вграждане в електромобилите. Китайците обаче действат малко по-бързо и вече поставиха батерия от този тип на модела Sol E10X, продаван в родината си от 2021 – срещу еквивалента на 12 600 лева. Дългият 4,65 м модел с 4 врати към момента разполага с 61 к.с. и капацитет на батерията 30 кВтч, позволяващ пробег до 302 км (по старата норма NEFZ), и е продукт на концерна JAC, в който Volkswagen има участие.  

Автомобилният бранш възлага големи надежди на технологията на натриево-йонните батерии: вместо литий, те използват елемента натрий като положителен електрод. Това има няколко предимства: за разлика от лития, който е рядък, натрият е един от най-често срещаните химични елементи и е значително по-евтин.

Наред с това новите батерии притежат и много полезни качества: натриево-йонните батерии не са запалими, влияят се в по-малка степен от студа (следователно не е необходимо да се нагряват предварително), по-издръжливи са на зареждане със силен ток и също така имат по-дълъг живот.

Основният недостатък на натриево-йонните батерии

Натриевите батерии обаче имат и един сериозен недостатък – тяхната енергийна плътност е значително по-ниска от тази на литиево-йонните батерии. Именно поради тази причина натриевите батерии бяха отхвърлени още през 80-те години. При автомобилите ниската енергийна плътност би довела до значително повишение на теглото, което от съществено значение за пробега.

Но проблемът с енергийната плътност изглежда постепенно се решава: през 2021 г. китайският производител CATL представи натриево-йонна батерия, която постигна 160 ватчаса (Wh) на килограм тегло. За второто поколение на батерията, което трябва да бъде представено през тази година, са планирани 200 Wh.

Производителите на батерии по целия свят изпитват натриево-йонни батерии. Сега малък китайски стартъп направи важна крачка напред в развитието на технологията.

За сравнение: съвременните литиево-йонни батерии в момента постигат между 200 и 250 Wh/kg в зависимост от материала на втория електрод. Освен това производствените разходи за новите натриеви батерии за по-високи от тези на литиево-йонните батерии. Но експертите очакват, че натриево-йонните батерии ще станат значително по-евтини с увеличаване мащаба на производството и оптимизирането на производствените процеси.

Китайски стартъп разработи новата батерия

В прототипа на Sol E10X с тегло малко над 1000 кг е монтирана натриево-йонна батерия с капацитет 25 кВт. Тя се характеризира с енергийна плътност от 120 Wh на килограм. Това е около една четвърт по-малко, отколкото постигат масовите литиево-йонни батерии. С новата батерия компактният „китаец“, по-нисък от Dacia Spring с 20 см, може да измине между 120 и 130 километра.

Клетките за новата батерия са разработени от китайския стартъп HiNa Battery Technologies. Той е създаден от научноизследователски институт през 2017 г. Според редица пазарни анализатори натриево-йонните батерии ще заменят литиево-йонните в автомобилите до няколко години.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин