Китайски електромобил за 20 000 лева: сигурност от миналия век (ВИДЕО)

1701
2021

От края на 2020 г. на някои европейски пазари се предлага Suda SA01: евтин електромобил от Китай, който в Германия струва само 10 390 евро след приспадане на държавните субсидии. ADAC изпробва сигурността при този автомобил – и резултатите се оказаха шокиращи. Причина: по отношение на оборудването за безопасност SA01 е горе-долу на нивото на ВАЗ-2107. Няма дори въздушни възглавници или обтегачи на предпазните колани! Да не говорим за ESP или системи за безопасност като автоматично аварийно спиране или предупреждение при напускане на лентата…

Опасност от сериозни травми при катастрофа

Колко опасно е всичко това, разкриват краштестовете и изпитанията за стабилност на ADAC. При челен сблъсък с 64 км/ч, при който автомобилът удря препятствие само с част от предницата си, дъмито бива притиснато към волана с глава и гърди. При ПТП, според ADAC, това би довело до сериозни травми. От страната на пътника компонентите под таблото биха причинили опасни наранявания на коленете и бедрата. А след удара каросерията е деформирана толкова сериозно, че вратата на водача не може да бъде отворена и се налага да идва пожарната.

Но преди Suda да бъде превърната в „тотална щета“, хората от ADAC провеждат и изпитания за стабилност – като тестът за избягване на препятствие демонстрира как автомобилът се завърта, губейки сцепление.

Електромобил, опасен за спасителните служби

Suda SA01 също крие рискове за служителите от спешните служби, които спасяват ранените след инцидент. Няма устройство за изключване за системата под високо напрежение на електромобила, в най-лошия случай това може да доведе до токов удар.

Защо Suda SA01 изобщо се продава в ЕС?

Фактът, че Suda може дори да продава електрическата кола с иначе прилични показатели (мощност 109 к.с., батерия с капацитет 40 кВтч, пробег от 200 километра, просторен интериор) в ЕС, се дължи на пролука в законодателството. Благодарение на нея производителят е получил типово одобрение за малка серия, в което изискванията не са толкова строги. Според експертите на ADAC тази вратичка в закона трябва да бъде затворена.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин