Китайски електрически SUV с до 693 к.с. идва в Европа

2802
2022

Китайският електрически SUV Voyah Free с три монитора във вътрешното пространство и мощност до 693 к.с. идва в Европа. Първоначално моделът ще се продава в Норвегия.

Voyah, премиум марката на китайския производител Dongfeng, възнамерява да продава електромобили в Европа още през 2022 г.  Очаква се през юни да започнат продажбите на SUV-а Free в Норвегия. След това Voyah Free ще достигне и до други пазари.

Дизайнът на електрическия SUV е елегантен: в предницата доминира широка, тясна радиаторна решетка с филигранни хромирани елементи, свързани с тесните фарове; а в задницата има преминаваща по цялата широчина LED-ивица под черно стъкло, която прилича на , Porsche Cayenne.

Три монитора в кокпита на китайския SUV

Във вътрешното пространства впечатление правят интегрираните в арматурното табло три дисплея. Единият от тях заменя кръглите уреди, до него е разположен централният монитор, със собствен екран разполага и пътника до водача.

Топмоделът с двойно задвижване е с 693 к.с. и 1020 Нм

В Китай дългият 4,90 метра електрически SUV се предлага с два варианта на задвижване. Базовата със задно задвижване разполага с 255 кВт. (307 к.с.) и 520 Нм максимален въртящ момент.  Батерият с капацитет от 88 кВтч. позволява изминаването на 505 километра по  NEFZ.

Същата батерия използва и моделът с двойно задвижване, но той изминава пробег до 475 километра. Затова пък мощността му е значително по-голяма: 510 кВт. (693 к.с.) и 1020 Нм максимален въртящ момент

В родината си Voyah Free се предлага и в хибридна версия с батерия с капацитет от 33 кВтч. Тук задвижването включва 4-цилиндров 1,5-литров агрегат (като удължител на пробега), който зарежда батерията. Не е известно, дали и този вариант ще се предлага в Европа.

Цените в Китай стартират от около 88 500 лв. Засега не е ясно, колко ще струва Voyah Free в Норвегия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин