/ Китайският гигант BYD ще доставя батерии на Audi

Китайският гигант BYD ще доставя батерии на Audi

На европейския пазар Audi и BYD се конкурират за пазарен дял при електромобилите, но в Китай сега BYD се превръща в доставчик на компанията с централа в Инголщат – защото в бъдеще моделите с четирите ринга отпред ще използват батерии от китайците. От тях ще идват батериите за Q6 L e-tron и A6 e-tron във версиите за тамошния пазар, които ще се произвеждат от края на следващата година в завода в Чанчун. Въпросните батерии ще бъдат тип LFP (литиево-желязо фосфатни). Oсвен това новите Audi-та на ток ще получават и батерии от друг местен производител в лицето на CATL, съобщава Cailian.

Строителството и инсталирането на производственото оборудване в завода за PPE (Premium Platform Electric) на Audi-FAW в Чанчун, Джилин, Североизточен Китай, трябва да бъдат завършени до края на годината, а първият модел, който ще излиза от новия завод – Q6L e-tron, ще започне да слиза от поточната линия през 2024 г.

През октомври 2020 г. Audi и FAW подписаха меморандум за разбирателство за съвместно производство на премиум електромобили в Китай. FAW държи 40 процента дял в съвместното предприятие, а Volkswagen и Audi притежават 60 процента. Проектът ще въведе платформата PPE на Audi, разработена в сътрудничество с Porsche.

BYD е вторият по големина производител на тягови батерии в Китай след CATL. Доскоро BYD произвеждаше батерии главно за собствените си модели, но напоследък BYD положи много усилия, за да направи батериите си достъпни и за други производители, разкрива още Cailian.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин