Китайска марка електромобили капитулира пред конкуренцията в родината си

2805
2024

Китайските производители на електромобили в момента са в процес на възход. На местния пазар обаче нещата не вървят толкова добре. Сега един от производителите хвърля ръкавица на Китай и ще се концентрира само върху Европа.

Китайските електромобили настъпват в цял свят най-вече благодарение на ниските си цени. Пазарът на модели с електрическо задвижване обаче не върви според очакванията – това се отнася и за самия Китай. Пример: ситуацията около Aiways е доста сложна, затова китайската фирма преустановява дейността си в своята родина и ще се фокусира в бъдеще върху европейския пазар. Макар и да звучи като план, намерението може да се окаже не особено добро, тъй като бизнесът на марката на стария континент също не върви.

По информация на Aiways, марката продава повече автомобили в чужбина, отколкото в Китай. Там цените падат непрекъснато и от компанията не виждат перспектива да останат на родния си пазар. В действително положението за Aiways не е розово и в Европа.

В Германия, където е главното седалище за Европа на марката, през април 2024 г. производителят е продал само два автомобила. В Нидерландия тяхната бройка все пак е 86. През 2022 г. в цяла Европа са продадени 1237 автомобила, а през 2021 г. – 996. За следващите години няма данни, затова не е ясно, как ще бъдат подобрени продажбите.

Производството остава в Китай

Aiways обаче ще продължи да произвежда своите автомобили в Китай и ще експортира в Европа. Ако в един момент все пак се стигне до налагане на наказателните мита за китайските електромобили от страна на Европейския съюз, то бизнесът на производителят може окончателно да бъде прекъснат.

В момента Aiways предлага два модела: както при Aiways U5, така и при U6 става дума за внушителни електрически SUV-ове. Електрическите модели се произвеждат в завод в китайската провинция Джиангси. Заради финансови проблеми заводът бе затворен през първата половина на 2023 г. Макар, че в момента заводът има ново ръководство, не е известно, дали производството на моделите на Aiways е възобновено.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин