Китайската Серия 7 – на базата на Audi A6!

0505
2020

Дръпнаха покривалото на китайското „BMW Серия 7“: на домашния си пазар Hongqi H9 атакува германската конкуренция и иска да завоюва пазарен дял в битка с Audi, Mercedes и BMW. Ако гледаме външния вид, шансовете на новия модел определено изглеждат добри – защото Н9 изглежда като микс от лимузини на най-различни производители. При това Hongqi е базиран на удължената версия на Audi A6 C7!

Предницата силно наподобява тази при последното издание на „седмицата“. Това се дължи преди всичко на тесните светлини и на хромирания елемент долу в бронята. Също и голямата хромирана лайстна с въздухозаборник зад предните калници направо „крещи“ за прилика със Серия 7. Радиаторната решетка напомня на Rolls-Royce, а 2-цветната каросерия – на Maybach. В задницата откриваме светлини като при Cadillac CT6 и линия на покрива а ла Genesis G80.

Благородна атмосфера в интериора с голям дигитален кокпит – и тук-таме познати от Audi тъчпанели.

Серия 7 отпред, Cadillac отзад

Въпреки явните „цитати“ от други модели, дизайнът на Н9 следва някакво единство. При дължина 5,20 м бъдещите собственици определено ще се радват на сериозно внимание по пътищата. Но Hongqi H9 не е просто копие – той има своя типична характеристика в лицето на светлинния подпис. Почти цялата радиаторна решетка е обградена от LED ивица, която също така заобикаля фаровете. При отключване и заключване на автомобила H9 изнася цял светлинен спектакъл.

Hongqi H9 е базиран на Audi A6 L

Интериорът е издържан изцяло в бяло и бордо. Дърво, хром и алуминий създават благородна атмосфера. В кокпита доминират два големи дисплея, вместо бутони има основно тъчповърхности. Благородната лимузина предлага две отделни седалки отзад, които разполагат с вентилация, отопление и електрическа настройка. Отпред някои зони напомнят силно на Audi. И това не е чудно – тъй като Н9 е базиран на Audi A6 L C7! В Китай Volkswagen е свързан с гиганта FAW, притежател на марката Hongqi, в джойнт-венчъра FAW-Volkswagen. В миналото Hongqi произвеждаше по лиценз различни модели на Audi – например Audi 100 като Hongqi CA7180A2E (да, това е името на модела).

Светлинна ивица преминава покрай цялата радиаторна решетка и фаровете.

Избор между 4- и 6-цилиндрови агрегати

За задвижването могат да бъдат избрани два бензинови агрегата: 2-литров 4-цилиндров с 255 к.с. и максимален въртящ момент 380 Нм, както и 3-литров V6 с компресор и 276 к.с./400 Нм. „Шестакът“ явно е преработен двигател на Audi. И двете версии имат задно задвижване и разчитат на 7-степенен автоматик. По данни на Hongqi V6 трябва да ускорява от 0 до 100 за по-малко от 8 секунди – това определено са добри динамични постижения. Но благодарение на въздушно окачване и много място за краката Н9 сякаш е ориентиран по-скоро към спокойно „носене“, а не към „препускане“. В превод на български Hongqi означава „червен флаг“ – все пак същата компания е произвела и китайската държавническа лимузина.

Светлинна ивица по цялата широчина на каросерията. Н9 може да бъде поръчан и в един цвят на каросерията.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин