Китайка съди Tesla за 1 милион долара

В Китай Model X катастрофира и изгаря. Според собственичката на колата задните „крилати“ врати не са се отворили – и заради това жената предявява съдебен иск срещу производителя

2704
2017

В Китай след ПТП притежателка на Tesla Model X започва съдебен спор. В гр. Гуанджоу през февруари 2017 г. жената катастрофира заедно със своя приятел. И двамата пътници твърдят, че след инцидента т.нар. Falcon Wing врати не можело да бъдат отворени. Когато колата се запалва, двойката все пак успяла да напусне автомобила, но през предните врати. Теsla-та изгаря до основи, дамата е със счупен нос и разрязана устна, а мъжът прекарва 40 дни в болницата със счупени кости и вътрешни наранявания. Като компенсация за нараняванията и опасността от смърт заради затворените врати двойката съди Tesla за 8 млн. юана (около 1 млн. долара).

Американската компания не се признава за виновна и не е готова да изплати исканата сума. Увреждането на колата и местоположението на останките й свидетелствали, че катастрофата била с по-висока скорост, а не със 75 км/ч, както двойката твърди, смятат от Tesla. Според иноватора в електрическата мобилност всяка кола кола след удар с висока скорост можело да се запали, не само електромобил. В момента се работело в тясно сътрудничество с китайските власти за изясняване на обстоятелствата около случая, но от компанията на Мъск не били готови да платят. Falcon-вратите на Model X имат аварийно отваряне (за което малко хора знаят): под облицовката на говорителите се намира аварийно лостче, който отключва ръчно вратите.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин