Кими Райконен: „Първата ми кола беше Лада“ (ИНТЕРВЮ)

2408
2020

Ето го, от плът и кръв – срещаме се с Кими Райконен (40) пред входа на Хунгароринг в близост до Будапеща. Финландецът носи рекламни дрехи на екипа си, а зад него е паркирана червена Alfa Stelvio. Шапката сякаш му е малко голяма, а задължителните слънчеви очила пилотът носи повече като маска, а не за защита.

От срещата си с нас Ледения не е в еуфория, което се чете по изражението на лицето му… Какво правя тук? Оставете ме на мира. С тази своя фраза Райконен е много известен в света на Формула 1 – „Leave me alone, I know what I’m doing“. Спомняте си, когато го каза по радиостанцията, нали? С татуираните си ръце Кими намества панталона си. Iceman бавно разчупва леда и започва търпеливо да отговаря на нашите въпроси.

Г-н Райконен, какъв всъщност беше първият ви автомобил?

Кими Райконен: „Беше Лада. Интересното беше, че я взех от приятел, когато изкарах книжка. Наложи се да я ремонтираме малко, за да става за каране. Беше червена, но това не ми харесваше. И я пребоядисах в черно. Гледах на нещата от прагматична гледна точка. Единствената функция на черното нещо беше да се придвижвам с него от точка А до точка Б.“

Как се научихте да шофирате? Не вярвам това да е станало на курсовете…

Райконен прочиства гърлото си: „Не. Можех да карам и преди това. Бях карал картинг, след това с брат си управлявах и нормални коли във финландските гори. Това помогна. Курсовете по шофиране бяха само по задължение.”

Вие станахте шампион във Формула 1, но записахте успехи и в ралитата. Както и много ваши сънародници. Откъде идва това специално чувство за контрол на автомобила при финландците?

(само слънчевите очила пречат да видим как Ледения завърта очи с досада, но вкараните дълбоко в джобовете му ръце разкриват именно това доста по-добре)

„Стотици пъти са ме питали. Нямам представа дали финландците имат някакъв специален ген. Но със сигурност моторните спортове и специално дисциплината рали е изключително популярна във Финланция. Освен това още когато си малък имаш възможността да тренираш зад волана. Още на 10 можете да подкарате автомобил и да тренирате по черни пътища – както стана при мен. Това означава, че вашите шофьорски умения се оформят още от много крехка възраст.“

Продължава ли шофирането извън пистата да ви доставя удоволствие?

„Да, разбира се.“

Какво специално виждате в автомобилите, особено в италианските?

(Райконен се опитва да махне нещо от окото си, но забравя, че носи очила)

„Те веднага се набиват на очи, защото имат специален дизайн. Особено в наши дни, когато повечето модели си приличат доста. Основната разлика е в различната визия.“

Не мина много време, откакто Ferrari ви подари един от оригиналните си състезални автомобили. Колко болида от F1 имате в гаража си?

„Имам шоумакети без двигател и скоростна кутия и само този от Ferrari е истински болид. На теория мога да си платя наем на някоя писта и да го покарам. Но е доста сложно, защото човек има нужда от доста механици.“

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин