Кемперът Niesmann Clou: под сянката на Bulli

Всички са влюбени в познатия като Bulli VW T2 – и така моделът LT бива позабравен, макар че от дълго време е класика. Ние го разглеждаме под лупа във варианта кемпер - Niesmann Clou Trend 670 F

1005
2016

Легла, навсякъде легла – точно седем броя преброихме в Niesmann Clou – той е същинска почивна станция на колела. „Дървеният“ му вид някога е бил приеман за шикозен, макар че като цяло кемперът прави впеачтление на много солиден. Под конструкцията тип „алковен“ се крие VW, в нашия случай – LT 50 TD. Като нов Clou струва 140 000 германски марки (става въпрос за 1988 г., при оборудването на нашия тестови екземпляр) – и затова придобива славата на „перлата“ сред кемперите, стабилен като катедрала. Ето защо и днес почитателите на модела са готови да платят за него цяло състояние.

За разлика от повечето си конкуренти, Clou има парно с гореща вода, подобно на домашните. Дори в алковена под матрака минават тръби, по които тече гореща вода

За разлика от повечето си конкуренти, Clou има парно с гореща вода, подобно на домашните. Дори в алковена под матрака минават тръби, по които тече гореща вода

Влагата по пода често е досадна

Означава ли това, че не трябва да очаквате проблеми? Не точно. Надстройката действително е много солидна, благодарение на пръстеновиден анкер от алуминиеви профили и алуминиеви стени тип „сандвич“ без дърво, изолирани с 50 мм втвърдена пяна. Дори по покрива може да се върви. „Когато Clou не е поддържан грижливо, ви очакват ядове“, казва Михаел Риперт. Неговата фирма е специализирана в ремонта на кемпери Niesmann+Bischoff. „Ядовете“ най-често се изразяват в мокротия по пода. Причините за нея могат да бъдат пропускливи уплътнения на стъклата, вратите или капаците, както и свързващите звена на конструкцията тип „сандвич“ от алуминиеви профили; или просто течове от тръбите на парното. За разлика от повечето си конкуренти, Clou има парно с гореща вода, подобно на домашните. Дори в алковена под матрака минават тръби, по които тече гореща вода – ето защо Niesmann Clou е предпочитан другар за зимни ваканции. Риперт обаче предупреждава: „След около 20 години тръбите трябва да бъдат сменени, защото почват да се напукват и да пропускат вода под пода“. В Германия ремонтът струва около 3000 евро, за системата на Alde още се продават резервни части. Хубаво е на всеки шест години водата на парното да бъде сменяна.

Електрическата система е издръжлива

3000 евро струва и фугирането на всички прозорци, врати, капаци и свързващите елементи по каросерията. За Риперт лекото разяждане на алуминиевите профили е само козметичен дефект. „Мехурчетата могат да се изшлайфат и повърхността да се боядиса.“ В нашия тест много от щорите и мрежите срещу насекоми бяха прокъсани – смяната им обаче не е скъпа. Доказателство, че Clou е интелигентно проектиран кемпер, е електрическата система – всички кабели са грижливо означени и лесни за локализиране. Тя е издръжлива, единствено реле-регулаторите за зареждане на акумулаторите на борда могат да създадат проблеми, както и алтернаторът.

Принципно техниката на VW се смята за надеждна, а турбодизелите на MAN биха могли без проблем да изминат и милион километра – ако в тежкия Clou не прегряваха толкова често.

Принципно техниката на VW се смята за надеждна, а турбодизелите на MAN биха могли без проблем да изминат и милион километра – ако в тежкия Clou не прегряваха толкова често.

Турбодизелите често „умират“ вследствие на прегряване

Принципно техниката на VW се смята за надеждна, а турбодизелите на MAN биха могли без проблем да изминат и милион километра – ако в тежкия Clou не прегряваха толкова често. В много случаи заради прекалено висока температура те „умират“ само след 150 000 км. Освен това хич не са икономични – трудно ще постигнете разход под 18 литра. Важно е да огледате внимателно и кабината за пробив от корозия. Със своята U-образна носеща рама обаче LT е заплашен в по-малка степен от ръжда от актуалния тогава бус на Mercedes, при който профилите са с квадратно сечение. Машината на „звездата“ обаче е по-лесна за ремонт, а и за нея има и повече резервни части – отколкото при LT.

Технически данни
Мотор 6-цил. турбодизел
Клапани/разпр.валове 2 на цил./1
Работен обем 2384 куб.см
Макс. мощност 75 кВт (102 к.с.) при 4300 об/мин
Макс. въртящ момент 195 Нм при 2500 об/мин
Макс. скорост 100 км/ч
Трансмисия/задвижване 5-степ. ръчна/задно
Резервоар/тип гориво 70 л/дизел
Д/Ш/В 7770/2450/3200 мм
Междуосие 3650 мм
Диаметър на завой ок. 15,0 м
Тегло/пол.товар 3985/1015 кг
Прикачен товар (със спир.) 1800 кг
Прикачен товар (без спир.) 750 кг
Брой седящи места 6
Площ на легла Д/Ш 2,02/1,42 м (алковен); 1,79/1,05 м (гарнитура); 1,79/0,55 м (диван), 1,89/0,73 м (отзад, 2x)
Резервоар(-и) чиста/отпадъчна вода 180/2x 90 л (и двата с отопление)
Хладилник 110 л
Печка газова
Акумулатор борден 12 V 80 Aч
Цена като нов (1988) ок. 140 000 германски марки
   

Извод

Clou изглежда солиден като крепост. Въпреки това преди покупката задължително трябва да проверите за проникване на влага, корозия и дефекти по техниката. Иначе сте застрашени от високи разходи за ремонти.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин