Кемпери над 3,5 т вече ще могат да бъдат шофирани с книжка кат. В

0103
2024

Към момента притежателите на шофьорска книжка от кат. B могат да шофират МПС с максимално тегло 3,5 тона. Тази стойност обаче често се оказваше проблем за водачите на кемпери. Именно заради тях Европейският парламент реши да вдигне лимита нагоре

Европейският парламент одобри реформата за директивата за шофьорските книжки, която ще позволи с книжка от кат. В да шофираме кемпери с максимална маса 4,25, а не както беше досега – 3,5 тона. Според Асоциацията на караванинг индустрията (CIVD) в Германия това е втората институция на ЕС, която се е произнесла в подкрепа на реформата, за която производителите на кемпери се борят. Европейският съвет вече гласува в подкрепа на промените през декември 2023 г.

Повече подробности обаче ще бъдат договорени едва след новите избори за Европейски парламент в началото на юни 2024 г. Новото ограничение на теглото трябва да важи за кемпери и линейки, независимо от вида задвижване. За други типове МПС обаче увеличението на допустимото общо тегло трябва да бъде обвързано с употребата на алтернативно задвижване.

CIVD аплодира решението на Европейския парламент. Възможността за шофиране на МПС с тегло до 4,25 тона дава възможност за устойчиво и удобно за семейства пътуване с кемперванове, полуинтегрирани и интегрирани кемпери, достъпни за милиони хора, смятат от асоциацията.

От години европейската индустрия за производство на кемпери води кампания чрез своята организация-чадър European Caravan Federation (ECF) за вдигане ограничението за теглото за шофьорските книжки B при шофиране на кемпер. Необходими са прости и удобни за потребителите разпоредби, които да дадат възможност за лесни и екологични почивки на семейства.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин