КАТ започва да снима и от цивилни коли


19
юли
2017

„Има практика в други държави, където по основни пътни артерии, основно магистралите, се движат полицейски автомобили – необозначени, които заснемат точно такива агресивни водачи. И след това на база на тези записи, които са направени от полицейски служител, спрямо всеки от тези водачи се взима отношение. Това, за съжаление в България към момента не работи. Може би е една от посоките, в които трябва да обърнем внимание да оборудваме полицейски автомобили с технически средства, които да установяват най-агресивните водачи. Това са водачите, които предизвикват тежките произшествия“, каза в ефира на БНТ началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски.

Съгласно действащата нормативна уредба служителите на КАТ имат право да правят записи на нарушения с камери и от цивилни коли. Рановски не пропусна да се похвали, че седмица след отпадането на задължителното поставяне на знак пред „дебнещите“ със специални средства патрулки са установени 18 хиляди нарушения, т.е. с около 50% повече спрямо предходните месеци. Новите текстове в ЗДвП позволяват премахването на табелите на пътя, които до този момент предупреждаваха, че съответният участък се наблюдава с видеокамери. Табелите бяха въведени, след като с тълкувателно решение от февруари 2014 г. Върховният административен съд (ВАС) извади мобилните камери от техническите средства, с които КАТ може да констатира нарушения, защото поставяли водачите в неравностойно положение. За да отговори на изискванията на съда, МВР създаде ред, по който проверките с мобилни камери трябваше да стават задължително при обозначени автомобили и участъци.  С редакцията на ЗДвП обаче практически се редактират онези текстове, които дадоха основание на съда да отмени законността на фишовете, издадени от мобилни камери.

Още по темата

Card image cap
Звездите на IAA 2017: Honda Jazz

15
авг.
2017

Японците обновиха своя малък автомобил

Card image cap
Всичко за новата Skoda Kodiaq

3
сеп.
2016

Първият голям SUV на Skoda се казва Kodiaq. Вижте цялата информация за двигателите, предлаганото място, оборудването за сигурност и цената.

Card image cap
Щурата радост от шофирането – Fiat Abarth 595

23
юни
2016

След фейслифта на нормалния Fiat 500 версията Abarth също може да се похвали с нова визия. Първи впечатления от Abarth 595 Competizione със 180 к.с.!

Card image cap
Симпатична Vespa в Трансформърс

4
юли
2016

Към двете боботещи мъсъл кари се нарежда и малко мотопедче Vespa.

Card image cap

В последния брой:

Архив >