КАТ започва да снима и от цивилни коли


19
юли
2017

„Има практика в други държави, където по основни пътни артерии, основно магистралите, се движат полицейски автомобили – необозначени, които заснемат точно такива агресивни водачи. И след това на база на тези записи, които са направени от полицейски служител, спрямо всеки от тези водачи се взима отношение. Това, за съжаление в България към момента не работи. Може би е една от посоките, в които трябва да обърнем внимание да оборудваме полицейски автомобили с технически средства, които да установяват най-агресивните водачи. Това са водачите, които предизвикват тежките произшествия“, каза в ефира на БНТ началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски.

Съгласно действащата нормативна уредба служителите на КАТ имат право да правят записи на нарушения с камери и от цивилни коли. Рановски не пропусна да се похвали, че седмица след отпадането на задължителното поставяне на знак пред „дебнещите“ със специални средства патрулки са установени 18 хиляди нарушения, т.е. с около 50% повече спрямо предходните месеци. Новите текстове в ЗДвП позволяват премахването на табелите на пътя, които до този момент предупреждаваха, че съответният участък се наблюдава с видеокамери. Табелите бяха въведени, след като с тълкувателно решение от февруари 2014 г. Върховният административен съд (ВАС) извади мобилните камери от техническите средства, с които КАТ може да констатира нарушения, защото поставяли водачите в неравностойно положение. За да отговори на изискванията на съда, МВР създаде ред, по който проверките с мобилни камери трябваше да стават задължително при обозначени автомобили и участъци.  С редакцията на ЗДвП обаче практически се редактират онези текстове, които дадоха основание на съда да отмени законността на фишовете, издадени от мобилни камери.

Още по темата

Card image cap
Лек фейслифт за Optima

28
февр.
2018

Kia Optima получава лек фейслифт и два нови двигателя. Премиерата на обновената версия ще бъде на изложението в Женева

Card image cap
Opel продължава напред

15
дек.
2015

И за 2015 г. се очертава Opel да продължава победния си ход. Astra отново е двигателят на успеха. През 2016 г. ще дойдат новата Insignia и Meriva като кросоувър!

Card image cap
Lamborghini Centenario като роудстър

23
авг.
2016

Най-мощното Lambo сега е и с открит покрив. Lamborghini представи Centenario Roadster в Пебъл Бийч - вече е разпродадено.

Card image cap

В последния брой:

Архив >