КАТ безсилен срещу чужденците нарушители


12
дек.
2017

Чужди водачи често нарушават правилата за движение по пътищата в България и биват санкционирани, но институциите ни са безсилни да събират глобите. Това става ясно от изказвания на вътрешния министър Валентин Радев и данъчните, съобщава „Сега“. Само от началото на 2017 г. МВР е наложило над 40 хил. глоби на чужденци за различни нарушения на Закона за движение по пътищата, информира Радев. Наказанията са за 5 107 415 лв., но от тях са събрани едва 212 185 лв., или нищожните 4,15%. От НАП успяват да съберат част от глобите, но само в случаите, когато са наложени на граждани на ЕС. Тогава има процедура, когато българските данъчни инспектори изпращат задължението зад граница и след признание от тамошно съдилище то бива събрано.

Честа практика на турските гастарбайтери е да не закупуват винетни стикери, като ползват само един, който прехвърлят от кола на кола. В подобни случай, когато става въпрос за хора, идващи от страни извън Европейския съюз, от НАП единствено проверяват дали въпросният гражданин има имущество или сметки у нас. Ако няма, глобите остават „висящи“ – а подобни случаи са стотици хиляди!

При заснемане на нарушители с камера МВР изпраща електронен фиш, след като издирва нарушителя. Ако автомобилът обаче е турски, родната полиция трябва да изиска данни за нарушителя от колегите си в южната ни съседка. Оттам обаче отказват да дават данни в такива случаи. Въпреки че нарушенията на чужденци са около 10 процента от общия брой, към момента МВР не предвижда мерки за справяне с ниската събираемост.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >