Като от горублянска приказка: Omega А на 28 хил. км oт 101-годишна баба!

0107
2021

През 1986 г. Opel Omega A наследява Rekord и за времето си е семеен автомобил мечта редом с VW Passat Variant. Каросерията му се характеризира с изчистена и модерна визия, както и с превъзходна аеродинамика (cW = 0,28).

В момента в Ешвайлер (Баден-Вюртемберг, Германия) за по-малко от 7000 евро (14 000 лева) се продава Opel Omega 2.0i GLS от 1987. Като нов моделът е струвал над 30 000 марки, а днес вече в Германия има право на историческа регистрация. До момента лимузината в син цвят Monaco с първа регистрация през март 1987 е навъртяла едва 28 552 км. Под предния капак работи 4-цилиндровият редови агрегат C20NE с мощност 115 к.с., комбиниран с автоматична трансмисия.

На пръв поглед кокпитът изглежда доста постен.

Интериорът е решен в черна велурена тапицерия и изглежда в много добро състояние. Самото табло също е като при автомобил от шоурума. Въпросната Omega A е във вариант на оборудване GLS, който разполага с бордови компютър, централно заключване, ел. огледала, радио Opel със заводска антена в стъкло, сероуправление, регулируема по височина шофьорска седалка, подлакътник с отвор за товари и фарове за мъгла.

В момента собственик на автомобила е 101-годишна дама. Omega-та е регистрирана на съпруга й през първите 12 години от живота си, а след смъртта му жената наследява колата. Записите в прилежно попълваната (още от 1987!) сервизна книжка свидетелстват, че Opel-ът винаги е бил притежание на семейството. Талонът за регистрация на автомобила от 1987 г. също е на разположение. Според данните от обявата в eBay единствените следи от употреба били някои драскотини по пластмасовите елементи на броните. В един момент са били поставени и електрически стъклоповдигачи отпред, които на по-късен етап са демонтирани без следи.

Omega доказва колко опростен и функционален може да бъде един автомобил.

Запазените Оpel Omega A са рядкост

В Omega пътниците се чувстват като върху дебела топка памук. Шумовете от двигателя и от окачването са изолирани отлично, а хората с по-добра сетивност ще усетят и качествения пълнеж на седалки. Уютно, почти премиум за 80-те години. Освен това Omega се държи добре на пътя благодарение на независимото задно окачване, като прецизно следва зададената траектория. А когато водачът натисне по-здраво газта, заради задното задвижване може да се наложи да „контрира“ презавиването с волана.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОЩЕ ОБЯВИ ЗА OPEL OMEGA A

Opel Omega A в оригинално състояние определено имат стойност и са подходящи за всекидневно шофиране йънгтаймери. По данни на Classic Data в зависимост от състоянието цената им се движи в диапазона от 3600 до 11 600 лева. Ето защо с оглед на изключително малкия пробег и отличното състояние цената на предлагания екземпляр (6850 евро) изглежда справедлива.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин