Категоричната атака на Tesla

Tesla представи Model 3, който ще се появи на пазара в края на 2017 година. AUTO BILD беше там и дори успя да го тества за малко!

0404
2016

В Лос Анджелис Tesla представи пред ентусиазираните фенове на марката новия Model 3, първият масов модел на пионерите при електромобилите. Първите доставки в САЩ се очакват в края на 2017 година, от средата на 2018 година моделът ще бъде въведен и в Европа. До 2020 година Tesla възнамерява да произвежда 500 000 екземпляра годишно. Още преди автомобилът да бъде представен официално, над 115 000 човека от целия свят бяха предплатили 1000 долара, за да могат максимално бързо да седнат в собствен Model 3. Струва ли си?

Със сигурност да? Този електромобил от среден клас ще доведе до изплашени погледи не само в Мюнхен, Инголщат и Щутгарт. Най-вече BMW ще възприеме този модел като атака срещу постоянните клиенти на марката. Главният дизайнер Франц фон Холцхаузен е създал автомобил, който още на пръв поглед се разпознава като Tesla, но е значително модернизиран в сравнение с Model S. Предната част е напълно затворена, което осигурява неподражаемото „лице“ на Model 3. Формата е спортно-компактна, с къси надвеси. Големият стъклен покрив достига до задната част. Тъй като предните седалки са изместени още по-напред, отзад има място за трима възрастни пътника. Редакторът на AUTO BILD Хауке Шрибер (1,92 метра) разполагаше с достатъчно място на задната седалка. Както показва нашият опит с Model S и Model X, може да се предполага, че до началото на серийното производство дизайнът няма да се промени особено.

Първият тест на предсерийния модел бе прекалено кратък, за да успеем да получим особено добри впечатления. Model 3, който е със стоманено-алуминиева конструкция, ще ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 6 секунди. Това изглежда реалистично. Но ще се предлага и версия, която ще ускорява дори по-бързо. Минималният пробег според Tesla е 346 километра. Базовата цена ще е 35 000 долара. „За тези пари ще получите много добър автомобил“, обещава шефът на Tesla Елън Мъск. Той предполага: едва ли ще има клиент, който да поръча базовата версия. Наистина, тя е оборудвана с автопилот, но само като хардуер. Който иска да шофира автономно, трябва да доплати за „отключване“ на софтуера – същото важи и за онези клиенти, които искат по-голям акумулатор.

Много впечатляващо е и арматурното табло. Кокпитът се състои единствено от монтиран хоризонтално 15-инчов тъчскрийн. Той обаче не е интегриран в таблото, а е разположен свободно между водача и пътника. Ще трябва да свикнем с това. Запазени са двата багажника отпред и отзад. Model 3 ще може да бъде зареждан много бързо на Supercharger-ите по целия свят – които в момента са 3608, но до края на 2017 година броят им ще нарасне до около 7 200. Мъск не сподели дали това зареждане ще остане безплатно като досега. Освен това шефът на фирмата подчерта, че Model 3 ще е най-сигурният автомобил в своя клас.

Автомобилът е впечатляващ дори две години преди премиерата си. Със сигурност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин