Катастрофите с електромобили излизат скъпо


27
сеп.
2021

Електромобилите са екологични и надеждни – но когато катастрофирате с тях, ремонтите излизат с 50 процента по-скъпо в сравнение с колите с двигатели с вътрешно горене!

От застрахователно дружество Allianz са направили оценка на щетите за изминалите три години: разходите за електромобили са с 10 процента по-високи от тези за коли с конвенционално задвижване.

Особено скъпо излизат катастрофите с електромобили: в такъв случай разходите по ремонтиране излизат с поне 30 процента по-скъпо, споделят от водещия застраховател в Германия.

При Plug-in-хибридите равносметката е още по-крещяща: разходите вследствие на катастрофа се повишават на до 50 процента повече.

На какво се дължи това? При ремонта на щетите вследствие на произшествия важат строгите правила на производителитеТака например някои от тях изискват след удар и отваряне на въздушни възглавници, цялата батерия на автомобила да бъде заменена!  Така например един челен удар може да доведе до тотална щета – например 58-киловатчасовата батерия в ID.3 струва около 29 000 лв. – без монтажа.

Също така прегризаните от белки кабели могат да се окажат доста скъпи: ако животно прегризе високоволтов кабел, ще пострада не само то. В такъв случай трябва да се смени целия комплект кабели, а той струва около 14 000 лв.!

Освен това електромобилите се ремонтират само в специални сервизи от обучен персонал. Затова пък от Allianz имат добри новини относно опасността от запалване на електромобилите: в Германия годишно от пожари пострадват 15 000 автомобила. Делът на електромобилите е под 1 процент.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин