Катастрофа на 21 автомобила в NASCAR!

В последния уикенд на американските серии шоуто беше на макс: верижна катастрофа, автомoбили по таван и пламъци

0305
2016

Натъртвания по ръцете, тялото и торса – това беше диагнозата за „бързата дама“ Даника Патрик след тежкия й удар в стената на Talladega Superspeedway. Другият състезател, с който тя катастрофира, Мат Кенсет, се преобръща, но остава невредим. „Това беше най-тежкият инцидент в кариерата ми“, казва Патрик. В колата тя се паникьосва преди всичко заради прическата си: „Когато автомобилът се запали, се уплаших за косата си. Тя е много дълга и исках да я запазя.“

Като на магистралата: масова катастрофа в NASCAR

Като на магистралата: масова катастрофа в NASCAR

Катастрофата на Патрик далеч не беше единствената в състезанието на 500 мили. С дължината си – над 4 километра, трасето в Таладега в щата Алабама е най-дългото в календара на NASCAR. По нагрятите до 33 градуса виражи болидите препускаха с над 300 км/ч.

Състезателката Патрик се измъква от смачкания си автомобил.

Състезателката Патрик се измъква от смачкания си автомобил.

Зрителите определено имаха шоу за гледане: в масова катастрофа се включиха 21 автомобила! За сравнение: във Формула 1 участват общо 22 коли – т.е. представете си почти всички те да отпаднат накуп. Само 21 от 40 стартирали успяват да стигнат до финала, а съвсем малко бяха болидите, останали без никакви щети.

Невероятният високоскоростен спектакъл беше спечелен от Брад Кеселовски от отбора на Penske с Ford. В общото подреждане водят двама пилоти от участващия и във Формула 1 тим Haas (Chevrolet) – Кевин Харвик и Кайл Буш. До момента обаче са минали само 10 от общо 36 старта. А в системата с плейофите точките на 12-те най-добри състезатели се изравняват отново за последните десет състезания – и борбата за титлата е „рестартирана“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин