Каталог на Mercedes-Benz 230 на български език: нещо съвсем обичайно преди 85 години

2903
2024

През 30-те години Mercedes-Benz се радва на особена популярност в България. По това време автомобилният пазар в страната се развива много динамично, особено след въвеждането на редица данъчни облекчения през 1937 г. В контекста на тези благоприятни перспективи, от страна на официалното представителство е взето решение и рекламните каталози на марката да започнат да се превеждат на български език. Един от малкото оцелели до днес довоенни каталози, предназначени за родната клиентела, представя модерния за времето си седан Mercedes-benz 230, наречен „съвършената кола за средната класа“. Характерно за този модел е на първо място безкомпромисно високото качество и интересните и авангардни за онази епоха технически нововъведения, като синхронизирани и напълно безшумни скорости, централно смазване на шасито под налягане, автоматично регулиране на спирачките, без участието на шофьора.

Шестцилиндровият двигател с мощност 55 к.с. е поставен в предното разклонение на Х-образната рама с овално сечение върху гумени подложки. В българския каталог на модела от 1939 г. двигателят е описан по следния начин:

„Силният спокоен шестцилиндров мотор е поставен еластично на четири гумени подложки, чрез които се препятствува принасянето на сътресенията от работящата машина върху рамата на шасито и каросерията. Един прогресивно действуващ амортисьор и отлично балансирана коленчата ос допринасят още повече за увеличението на спокойния вървеж на мотора. Едно автоматично приспособление за първоначално пущане в двойния самоизтичащ карбуратор кара мотора да пали много леко и при най-голям студ, а за да се увеличи готовността за едно по-сигурно и по-бързо пущане на мотора от самия шофьор затоплянето на смукателната тръба при Иненленкера и Кабриолета се урегулира автоматически“.

Окачването е независимо на всички колела, като отзад е с напречни носачи и пружини, а отпред с четири напречно разположени, полуелиптични листови ресори. Базовият модел, лансиран в България, като „Иненленкер“ е 5-местен седан с четири врати, който срещу допълнително заплащане може да се поръча и с подвижен, брезентов таван. На негова база са създадени още три разновидности – Кабриолет Б с пет места и две врати, Кабриолет Д с пет места и четири врати и Кабриолет А, който е с една обща предна седалка и допълнителна задна, която може да се прибира, с което освобождава допълнителен багажен обем.

През 1939 г. Mercedes-Benz 230 се предлага и в три луксозни шестместни варианта, при които рамата е правоъгълна и подсилена с „напречници“. Основният вариант е Пулман-Лимузина, при който средния ред седалки се прибира, а срещу доплащане, както и при Иненленкер може да се поръча вариант с откриващ се таван. На базата на лимузината е създадена и версия Ландо, при която покривът над задните седалки се сваля. Съществува и трети вариант с изцяло откриващ се покрив и допълнително закопчаващи се странични прозорци, изработени от целулоид.

„Вътрешността на Пулман-Лимузината и Ландото е разделена от мястото на шофьора чрез единна преграда с подвижен прозорец. Всички прозорци са от нечупливо стъкло и предлагат на пътниците свободен поглед на всички страни. На задната част на колата е поставен един стабилен напречник за голям багаж, на чието място може да се постави един обемист външен куфар срещу допълнително заплащане“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин