/ „Катаджийка“ издавала във Viber къде дебнат нейни колеги

„Катаджийка“ издавала във Viber къде дебнат нейни колеги

Името на жена, служител в сектор „Пътна полиция – Бургас“, „изплува“ в схема за ранно предупреждение за проверки на пътя с участието на представители на МВР и други лица, съобщава БНТ. Въпросната схема работила от 3 януари до 18 май 2020 г., преди да бъде разпоредена проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“.

Всъщност информацията за системата с групата във Viber се появи още през миналата година. В чата полицаи споделяли в реално време информация за точките, на които ще патрулите ще снимат за превишена скорост. По този начин хората в група винаги знаели къде трябва да спазват ограниченията, за да не бъдат санкционирани. Включването в групата струвало между 100 и 600 лева, а в нея били включени 189 настоящи служители на МВР и 39 представители на синдикални организации от Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Плевен и Ловеч, които разкривали ценната информация на 52 лица извън системата на МВР.

Данните за участващите в схемата лица са разкрити от решение на Бургаския административен съд по внесена жалба от служителка от сектор „Пътна полиция“ в МВР-Бургас. За периода 21 януари – 18 май, според разпечатките, от телефонния ѝ номер били изпратени 16 съобщения във Viber, в които фигурирали данни за типа устройства за контрол на скоростта, имената на бургаски улици, различни километрични показатели на пътища от първи и втори клас от републиканската пътна мрежа, наименования на местности, както и часови период за проверките, разкрива още БНТ.

Въпросните данни съответствали на реалното време за контрол от страна на униформените – а това представлявало служебна тайна. Така след извършена вътрешна проверка дамата от полицията получила наказание, което оспорила. Магистратите обаче отхвърлили искането й – без право на обжалване.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин