Караньотов чупи рекорда на Серес


15
апр.
2018

По невероятен начин приключи вторият кръг на BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018! Рекордът за най-бърза обиколка в историята на пистата Серес беше подобрен и отново е български. Днес Ангел Караньотов подобри постижението на Мартин Чой и вече най-бързото пробягване с мотоциклет е 1:18:564 минути. С няколко хилядни от секундата Караньотов записа официално  името си в историята и вече е начело в престижната класация.

Както вчера, така и днес, битката в кралския клас SuperBike1000 между Караньотов (Overdrive Racing, Ducati) и Чой (BMW Eco Racing Team, BMW) беше уникална. Ангел стартира отлично и поведе конкуренцията от 19 пилоти. Разликата между тях до предпоследната обиколка се движеше в рамките на 1 секунда, но в 12-тата в ситуация с двама изостанали пилота Чой успя да изпревари основния си конкурент и спечели състезанието с аванс от 0,3 секунди. Невероятното каране през уикенда и на двамата накара феновете на спорта, които бяха по трибуните, дълго да ги аплодират. Трети днес на почти 50 секунди след победителя Мартин Чой завърши Роберт Мурешан ( Румъния).

Не само в SuperBike1000 беше оспорвано и интересно на пистата. В клас SP 125 победата спечели Християн Бузалковски от Македония, който финишира с аванс от 11,1 секунди пред Жулиета Ленкова (МСК Плевен, Aprilia) , а трети днес завърши на 41,3 от Бузалковски Стилян Тодоров (МСК Плевен, Cagiva).

Първото място в F600 се реши буквално в последните метри на 12-те обиколки, когато Керем Укар (Турция, Honda) успя да задържи лидерството си с само с 0,02 секунди аванс пред Коста Йованович (Сърбия, Yamaha). Зад тях на  0,9 секунди финишира Красимир Михайлов (Троян мото клуб, Honda).Същата ситуация се получи и в F1000, където Бойко Божинов (Зедмото, BMW) спечели победата, завършвайки на 0,03 секунди пред Алтуг Инан (Kawasaki). Българинът поведе колоната още от старта, но с невероятно силно каране в последните 3 обиколки Инан кара на ръба и настигна Божинов. Нашият пилот обаче успя да излезе от вътрешната страна на финалния завой и пресече първи финала за радост на родната ни агитка. Трети в този клас остана Бурак Албайрък (Турция, Honda), който видя флага на 16,9 секунди зад Бойко Божинов.

В SuperSport 600 отново имаше напрежение до края на 12-те обиколки. Александър Георгиев ( МСК Плевен, Honda) поведе от старта , но още в първия завой беше изпреварен от Пламен Петров ( Троян Мото Клуб, Yamaha), а плътно зад тях се движеше Боян Бончев (АИТ Рейсинг тим, Yamaha). Тримата заедно с Йонел Паскота (Румъния) се движеха в група през цялото време, но във финалната обиколка Георгиев изпревари Петров и с минимален аванс от 0,186 секунди се поздрави с победата. Трети в крайното подреждане остана Бончев, завършвайки на 1,754 секунди след Александър Георгиев. Любопитна ситуация се създаде малко преди началото, след като фаворитът на домакините Димитрис Каракостас закъсня с излизането и по правилник стартира от PIT LANE. Това го прати последен , но с добро каране изпревари 17 пилоти, за да стигне до 7-мото място в подреждането.

След безапелационно каране от старта до края на 10-те обиколки в SP 125 победата спечели Жулиета Ленкова Жулиета Ленкова (МСК Плевен, Aprilia), която завърши с време 16:37:07 минути. След нея на повече от минута финишира македонецът Християн Бузалковски, а трети на 14 секунди зад Бузалковски пресече финала друг наш сънародник – Пламен Петров (МСК Плевен, Aprilia). 96 пилоти от 7 държави (Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Турция, Австрия и България)  караха през уикенда в първите два кръга на BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018.

Източник

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >