Карането със съпруга(-та) прави водачите агресивни


15
май
2018

В партньорство с Института по мениджмънт към Университета Goldsmiths в Лондон, проучване на Shell проследява влиянието на настроението, навиците, климатичните условия и трафика върху начина на шофиране. Д-р Крис Брауер от Института по мениджмънт към Университета Goldsmiths коментира, че въпреки различните условия за придвижване се откриват сходни индикатори за шофьорското представяне в региона: „Анализирайки резултатите от Централна и Източна Европа може да заключим, че типовете характер и личностните характеристики повлияват повече върху шофьорското представяне, отколкото дали сте мъж или жена, откъде сте и каква професия имате. Но фактори като възрастта и семейният статус са също доказани индикатори: по-опитните шофьори, и тези, които се возят с деца в колата, се представят най-добре зад волана. Това е значителен контраст в сравнение с германските шофьори, които се включиха в изследването на по-ранен етап, и които се представят по-добре, когато са сами в колата.“

Повече за представянето на българските шофьори

Анализът на резултатите, които екипът на д-р Крис Брауер прави по отношение на участниците от България показва, че тези, които имат ефективно представяне при шофиране, демонстрират амбиция, но и осъзнатост. Какво слушат, с кого пътуват и дали обичат да шофират са сред другите основни фактори, повлияващи на представянето на пътя.

Любовта към шофирането е задължително условие – шофьорите, които се наслаждават на времето си зад волана се чувстват по-сигурни и пътуват по-ефективно.

Музиката е ключ към по-добро представяне на пътя, както и това дали водачът обича да шофира, и се наслаждава на времето си зад волана. Шофьорите, които слушат музика отбелязват по-висока ефективност. Плавността на придвижване също се покачва при онези, които слушат музика.

Агресивност – сред факторите, които увеличават стреса у шофьорите, се оказва това с кого пътуват. Тези, които са заедно с партньора си в колата, са по-агресивни на пътя от водачи, които пътуват с приятели или колеги. Интересно е, че шофиращите извън града са и по-агресивни зад волана от тези, които карат в градски условия.

Притеснителност – шофьорите, които се чувстват притеснени или депресирани, логично съобщават за по-високи нива на стрес по време на пътуването си.

  • 84 160 данни на участващите български шофьори са изследвани, което обединява статистиката от всички използвани технологии.
  • 77% от участниците в изследването са мъже, 23 % – жени.
  • Средната възраст на участниците е 35 години.
  • Средна продължителност на измерено пътуване е 28,6 минути.
  • Средна скорост 32 км/ч.
  • Средно изминато разстояние – 21 км.
  • Ефективността (измерва плавно ускорение и плавно спиране) на пътуването, измерена от приложението на Shell – Shell Drive e 63,3 (при скала от 0-100), което е най-високият резултат за ефективно пътуване.
  • Участниците бяха поканени да се включат чрез приложението Shell App, налично онлайн за iOS и Android.

Допълнителни открития и сравнения за региона 

Проблеми с времето – Изследването в Холандия установи, че облачните дни са по-добри за шофиране. Шофьорите в Централна и Източна Европа също показаха, че се влияят от времето, но в негативен аспект. Резултатите установяват, че колкото по-ветровито е времето, толкова по-лошо е шофирането, по-ниско е нивото на представяне, по-малко е удоволствието от пътя и нивото на стрес е по-голямо.

Опитът си казва думата – Проучването също така установи, че колкото повече опит имате зад волана в Централна и Източна Европа, толкова по-добре се представяте, оставяйки младежите в „бавната лента“. За разлика от Южна Африка, където шофьорите с повече опит имат по-лошо представяне и са по-стресирани на пътя.

Родители с чувство за съхранениеРезултатите показват, че шофьорите от региона поставят семейството си на първо място – независимо дали шофират с членове на семейството си, карат децата си или ги вземат от училище, изследването показа, че шофирането с тази цел води до по-добро представяне на пътя в региона. В Германия се оказва обратното, като германците споделят, че имат доста по-приятно пътуване, когато са сами в колата.

Вие сте това, което ядете – това е често използвана фраза, но проучването показа, че това, което хапвате, зарежда не само вас с енергия, но и рефлектира на представянето. Това откритие се оказа вярно във всички страни, участвали в проучването – в това число и за малайзийските, холандските и филипинските шофьори, които се представят по-добре на пътя, ако се съсредоточат върху това, с което захранват тялото си. Стъпките за здравословен начин на живот не опират само до диетата и храненето – подобно на другите изследвани страни, шофьорите от Централна и Източна Европа се нуждаят от добър сън, за да се възползват максимално от пътуването си.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >