Караваните и кемперите: по-популярни от когато и да било


17
авг.
2020

Пандемията от COVID-19 промени напълно установените навици на туристите и макар мнозина да се опитват да спасят летния сезон, само някои ще излязат победители. Производителите на каравани и кемпери (RV) отчитат висок ръст на производството и продажбите. Само в Германия Федералната администрация за автомобилен транспорт отчита 10 500 нови регистрации през месец май – увеличение от 29 процента в сравнение със същия месец миналата година. Същевременно броят на хората, които превръщат микробус или бус VW в свой собствен персонализиран кемпер, се увеличава. Може да се каже, че кемперите се превръщат в нов мобилен начин на живот. Тази тенденция се отразява и в глобалните социални медии: В Instagram има повече от 7,5 милиона публикации с хаштага #vanlife.

Но предвид наистина значителните разлики между управлението на кемпер и на типичен лек автомобил и тъй като формата и натоварването на караваните също оказват влияние върху динамичната им стабилност, изборът на подходящите гуми е особено важен. Макар че много от по-популярните модели в общи линии могат да използват стандартни автомобилни гуми, като производител на гуми Continental съветва това да не се прави. Гумите за микробуси за специални цели предлагат реални предимства за машини като T4 или T5 от Volkswagen или моделите V-класа или Vito на Mercedes-Benz – особено при пълно натоварване. Освен по-голямата безопасност, предимствата включват превъзходна стабилност при завиване и по-малко износване. По-здравата структура на тези гуми ги прави и по-подходящи за прехода от периоди на мобилност към стационарно приложение. Факт е, че при по-дълги пътувания на напълно натоварено превозно средство по магистрала традиционните автомобилни гуми показват значително увеличение на температурата. Когато след това бъде паркирано в крайната точка, при охлаждането на гумите те може да се деформират и да образуват така нареченото плоско петно.

Един такъв модел гуми за бусове за специални цели е Continental VanContact, пуснат в продажба миналата година. Освен намаленото съпротивление при търкаляне за максимална ефективност и нисък разход на гориво VanContact предлагат превъзходно пътно поведение при управление във всякакви ситуации на пътя, дори при тежки товари, плюс максимална безопасност благодарение на къс спирачен път както по сухи, така и по мокри пътища. За водачи, които искат да пътуват не само през летния сезон, но не искат разходите за допълнителен комплект специални зимни гуми, има и всесезонни гуми за сегмента каравани. В теста на всесезонни гуми, проведен от AUTO BILD reisemobil през 2020 г., VanContact 4Season от Continental бяха класирани като най-добри от тестовете и оценени като „образцови“. Тези гуми предлагат целогодишна ефективност благодарение на намален разход на гориво, добра спирачна ефективност на мокри, кални и заснежени пътища и изключително управление и спиране на сух асфалт.

За пълноразмерни каравани купувачите на гуми трябва да търсят символа CP върху страничния борд. CP означава „camping pneus“ (къмпинг гуми) и потвърждава, че гумите отговарят на стандарта Camping Pneus, който бе създаден специално за разработването на гуми за каравани. Гумите, разработени по стандарта CP, отчитат специалните изисквания, които произтичат от специфичното разпределение на тежестта на кемперите. В сравнение с традиционни гуми със същия размер те могат да поемат много по-високо налягане на задната ос и предлагат сходна ефективност при товари, по-високи с до 300 кг. Специалистите за този сегмент са Continental VanContact Camper, проектирани за всесезонна употреба. По сухи пътища те гарантират къс спирачен път, подобрено управление и по-голяма стабилност на превозното средство благодарение на добрата си реакция при завиване. На мокра настилка те осигуряват безопасно спиране и ефективна защита срещу аквапланинг. Всеки, който обича зимното къмпингуване, ще оцени изключителните сцепление, спирачно поведение и поведение при управление на тези гуми по заснежени пътища.

А като допълнителен аксесоар за безопасност за гумите за микробуси и каравани за специални цели Continental винаги съветва да използвате здрави метални вентили за гуми за микробуси. Експертите препоръчват също така новаците в света на микробусите или караваните, както и всички, управляващи рядко такива превозни средства, да преминават през специален обучителен курс за шофьори.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин