/ Камион с двигател от изтребител и 64 хиляди конски сили

Камион с двигател от изтребител и 64 хиляди конски сили

70-годишният Сами Тозунер е човек, който е влюбен в шантавите идеи – и не се страхува да ги реализира. На изложението PS Days 2023 в Хановер Тозунер представи състезателен камион, уникален по своята природа – защото бива задвижван от двигател на изтребител.

Модификациите по реактивния камион NOSTROMO са много сериозни. Тозунер и неговият екип купуват двигателя Rolls-Royce Avon от Кралските военновъздушни сили и плащат около 300.000 евро (600.000 лева) за него. Агрегатът е предназначен за изтребителите BAC Lightning – които разполагат с по 2 броя от него (с по три доизгорителя) и постигат максимална скорост над 2600 км/ч.

64.000 к.с. биха били възможни с три доизгорителя и реактивен компресори – в момента мощността е „само“ около 45.000 к.с.

В „дивия“ камион работи само един доизгорител – и в тази конфигурация машината генерира 45.000 к.с. (иначе са възможни до 64.000 к.с.). Максималната скорост е около 500 км/ч. На четвърт миля камионът постига около 450 км/ч. Окачването е без пружини – ето защо „болидът“ подскача дори при най-малките неравности.

Кабината е изработена от алуминий и въглеродни влакна, освен това разполага с ролкейдж и пожарогасителна система.

600-литровият резервоар за самолетно гориво може да бъде зареждан и с дизел. Но дори и когато резервоарът е пълен, с него суперкамионът ще може да се движи само три минути! Проблемът обаче е, че ако реактивният двигател достигне 80 процента от максималната си мощност, спирачките на състезателния камион не могат да изпълняват функциите си. Ето защо Сами трябва да мисли как да спре веднага след потеглянето.

Теглото на реактивния камион с пълен резервоар е около 3750 килограма.

Заради астрономическото ускорение е необходима и суперефективна спирачна система. Тя работи с по четири диска на колело и със сгъстен въздух. За „убиване“ на скоростта от високи скорости се използват и специални парашути.

Спирачните парашути са вкарани в тези тръби. Тъй като тъканта им се навлажнява бързо, те не се монтирани за изложението.

А когато един ден Тозунер вече не може да следва страстта си, ще има кой да го наследи: 10-годишната му дъщеря вече кара драг на една осма миля – с машина, разполагаща с 90 к.с.

Резервоарът побира до 600 литра самолетно гориво или дизел.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин