Камион без шофьор спасява човешки животи

0102
2019

MAN Truck & Bus спечели новоучредената награда Truck Innovation Award за 2019 г. с автономната си система aFAS, изградена на базата на камион MAN TGM 18.340, който се движи без водач и е предназначен за обезопасяване на дейности по
магистрали. aFAS автоматично следва на зададена дистанция друг камион, който е ангажиран с работа по поддръжката на магистралите в аварийната или в най-лявата лента. Двете превозни средства комуникират с радиовръзка. Във втория обезопасяващ камион по време на мобилни дейности по магистралата стандартно има водач, който е изложен на риск при удар отзад. Членовете на международното жури се запознаха с проекта aFAS и проследиха на живо работата на обезопасяващия камион, който предлага най-високото ниво 4 на автономно управление.

Те оцениха високото ниво на безопасност и използването на стандартни компоненти в проекта, както и факта, че това е първият автономен камион по обществените пътища на Европа. Статуетката и плакетът се връчват на Владислав Атанасов, изпълнителен директор на МВБ Трак енд Бъс България АД – официален вносител на продуктите на MAN Truck & Bus за България.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин