/ Камери с микрофони ловят шумни тунинг автомобили и мотоциклети

Камери с микрофони ловят шумни тунинг автомобили и мотоциклети

Тунинг маниаците в Берлин тормозят съгражданите с шумните си автомобили. Сега с помощта на нова технология властите преследват водачите на твърде шумните автомобили. Берлин въвежда пилотно първото устройство за хващане на „акустични нарушители“ в Германия.

Шикозният булевард Курфюрстендам е любимо място, на което „позьорите“ обичат да се фукат с автомобилите си. Ето защо Службата за контрол на транспорта в Берлин решава да постави именно там първата камера с микрофон за ловене на нарушители в страната. Пилотният проект ще продължи осем седмици и се провежда в сътрудничество с Техническия университет в Берлин – и целта му е да се установи кои автомобили или мотоциклети генерират значително повече децибели от другите.

В продължение на осем седмици камерата с микрофони ще бъде тествана до Мемориалната църква на Кайзер Вилхелм на Курфюрстендам в Берлин.

На 31 май 2023 г. прототип на устройството от френската компания Viginoiz, наречено „Hydre“, беше разположен в близост до Мемориалната църква на Берлин. С помощта на няколко микрофона системата разпознава най-шумните превозни средства, при което се задейства камера, която да запише номера на съответното МПС.

Засега обаче това няма да се случва: целта на теста не била да се налагат глоби при регулярни нарушения, казва говорител на Службата за контрол на транспорта. Нито данните за собственика на съответното превозно, нито лицата ще се записват, идеята е само да бъде изпробвано устройството.

За много жители на Берлин шумът от трафика създава стрес, най-вече при МПС-та, които са били обект на незаконен тунинг и чиито водачи дават много газ при ускорение, смята сенаторът по транспорта Маня Шрайнер (CDU). „В град, който така и така шумен, е важно да проявяваш уважение и респект към останалите и да се съобразяваш с тях.“

Според ADAC обаче имало и други недостатъци: „Според нас са необходими повече проверки и по-засилено полицейско присъствие, за да бъдат наказвани умишлени нарушения особено в проблемни зони като Курфюрстендам. Смятаме, че информацията за местата, където ще бъдат инсталирани съответните камери с микрофони, бързо ще се разпространи сред нарушителите – и няма да реши проблема“, казва Мартин Колер, ръководител транспорт в ADAC Берлин-Бранденбург.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин