Камери вместо огледала: какво трябва да знаем за системата?


25
мар.
2020

С какво помагат линиите за дистанция на дисплея?

Линиите за дистанция, които се показват на дисплея на системата MirrorCam, помагат на водача да прецени разстоянието зад камиона. Показват се три неподвижно фиксирани линии и още една линия, която преди потегляне шофьорът може да настрои на височината на края на автомобила. В комбинация с информацията, която асистиращите системи показват на дисплеите, водачът вече може по-добре да преценява в три различни ситуации: Кога има достатъчно място, за да се включи в трафика отляво? Какво е разстоянието до задната част при маневриране? Кога водачът може безопасно след изпреварване да се върне вдясно?

Има ли проблеми системата с камери на смрачаване или през нощта?

При ситуации с ниска осветеност, т.е. при слаба светлина, MirrorCam дори демонстрира предимство. Камерите са с голяма яркост. По този начин дисплеите могат да показват по-ярка картина от тази в действителната среда. Следователно водачът възприема по-добре случващото се около автомобила. Освен това яркостта се адаптира непрекъснато към околната светлина – така че водачът не бива заслепен. Всичко това работи както на открит път, така и в тунели. Ако навън е напълно тъмно, MirrorCam – подобно на конвенционалните огледала – може да показва само областите, осветени от самия автомобил.Тук разработчиците на системата са избрали настройка за максимална информация в изображението, която може да причини лек шум в картината.

Може ли да се регулира яркостта на дисплеите?

Различни възприятия, атмосферни условия и време в денонощието – може да има основателни причини за регулиране яркостта на дисплеите. Това става лесно посредством десния тъчскрийн или от мултифункционалния волан. Който иска, може да контролира по различен начин десния и левия дисплей. За целта можете да използвате виртуален „плъзгач“ за управление, до който можете да достигнете чрез менютата.

Защо изображенията на мониторите не са „кристални“ като на моя смартфон?

Зрителните навици на водачите на камиони се оказват много по-важни от броя пиксели: с голям 15,2-инчов диагонал на екрана (38,6 сантиметра) MirrorCam съответства приблизително на предишната форма на огледалото. Както и досега, разстоянието до превозно средство, движещо се отзад, както и скоростта му, могат да бъдат добре преценени при изменението на размера на обекта в огледалото. Въпреки това: много съвременни дисплеи на смартфони са със съотношение пиксели на инч, което често е над разделителната способност на окото на потребителя. Освен това човек държи смартфона си в ръката, така че разстоянието до окото е доста малко. Дисплеите на MirrorCam са много по-далеч и колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-малко подробности може да установи окото. Затова при MirrorCam не са налагат толкова голям брой пиксели колкото при смартфон.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >