Камери вместо огледала: какво трябва да знаем за системата?

2503
2020

Камери на покрива и дисплеи на А-колонките: новият Actros се разпознава още на пръв поглед заради липсата на конвенционални странични огледала. Предимствата на новата система се изразяват в по-нисък разход и подобрена аеродинамика, както и в повече сигурност на пътя благодарение на подобрената видимост. Но как се управлява системата, за какво да внимаваме и има ли нужда водачът от период на адаптация с нея?

Какво се променя за шофьора?

Благодарение на системата, наречена MirrorCam, водачът има добра видимост там, където стандартните огледала за обратно виждане и широкоъгълните огледала скриваха големи зони отдясно и отляво на А-колонките. Това е сериозно предимство преди всичко на кръстовища, при маневриране и в остри завои. Освен това погледът на водача не трябва да се отклонява толкова много наляво или надясно, за да вижда шофьорът трафика отзад. Стандартните огледала са монтирани неподвижно – и ето защо при завой човек губи от поглед края на полуремаркето. С MirrorCam обаче картината на вътрешната за завоя камера се измества, за да може водачът по всяко време да вижда края на полуремаркето. Системата е настроена за стандартни полуремаркета, но завъртането може да бъде управлявано индивидуално. При модерните полуремаркета това се случва автоматично, когато те предадат данните си към влекача. Ръчно водачът може да контролира радиуса на завъртането посредством контролерите на вратата.

Какво печелят транспортните фирми с MirrorCam?

Подобрената аеродинамика може да намали разхода на гориво с до 1,5 процента – а за транспортните предприятия това означава сериозна икономия.

Могат ли мръсотията и дъждът да развалят картината от камерите?

Запотените и замърсените огледала и страничните стъкла винаги са били проблем. Благодарение на позиционирането на камерите високо на камиона, на малките козирки над камерите, на специалното покритие на лещите и на дигиталното предаване на картината към дисплей в кабината запотяването и замърсяването трудно могат да повлияят на работата на системата. Освен това при температури под 15 градуса по Целзий автоматично се активира подгряването на камерата, което е много полезно в студени и влажни дни.

Камерите са разположени високо на кабината

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин