/ Камерите по светофарите в София глобяват автоматично за преминаване на червено

Камерите по светофарите в София глобяват автоматично за преминаване на червено

Камерите на полицията в София вече ще глобяват водачите при преминаване на червен светофар. Санкциите ще бъдат налагани автоматично след засичане на регистрационния номер на дадено МПС – по същия начин, както се налагат и глобите за скорост. Досега глобите за забранителния сигнал се налагаха ръчно от служител на видеоконтрола, който трябваше да хване

нарушението, а след това да го изпрати на колегите си в „Пътна полиция“. Системата с новите камери обаче ще прави всичко това автоматично. При тях на екрана ще светват специални ленти  в зелено, жълто и червено – т.е. в цветовете на светофарната уредба. Ако МПС навлезе в кръстовището при червен сигнал, полето на нарушението се оцветява в червено и камерата автоматично изпраща данните за налагане на санкция.

Близо 50 нови камери ще бъдат поставени в столицата – като над половината от тях ще бъдат на Околовръстното шосе, а останалите – предимно в центъра. Именно преминаването на червен сигнал е едно от нарушенията на Закона за движението по пътищата, вследствие на което стават най-тежките катастрофи в градовете.

„Преминаването на червен сигнал е едно от нарушенията на Закона за движението по пътищата, вследствие на което биха настъпили тежки пътни инциденти в централна градска част. Глобяването към момента е по общия ред на Закона за административните нарушения и наказания, като законодателят предвижда санкции от 100 лева и отнемане на 10 контролни точки от нарушителя“, каза комисар Николай Крушарски в ефира на „Нова телевизия“.

Крушарски обясни и как ще функционира процедурата с новите камери: „Информацията пристига при нас в „Пътна полиция“, установяваме собственника на автомобила,съответно го призоваваме при нас, за да му бъде съставен акт за административно нарушение и да му бъде издадено наказателно постановление“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин