/ Камерите на толсистемата вече снимат и за превишена скорост

Камерите на толсистемата вече снимат и за превишена скорост

Толкамерите вече снимат и за превишена скорост, каза председателят на Управителния съвет (УС) на АПИ инж. Ясен Йорданов на брифинг в сградата на Националното тол управление – съобщава БТА. Системата на толуправлението има 50 мобилни, 295 стационарни и 100 претеглени в движение контролни точки, които вече снимат и за превишена скорост, разкрива директорът на Националното тол управление (НТУ) Георги Темелков.

Скоростта над позволената била още един от показателите, които системата следяла – наред с продажбите, трафика, задръстванията по граничните пунктове, натоварването на осите на всяко моторно превозно средство (МПС), разкрива председателят на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов. По негови думи целта на всички нововъведения била намаляване на травмите от ПТП, защото всички стационарни точки за контрол осигурявали пълно покритие на пътищата в страната.

По време на брифинга Темелков разкрива още, че приходите от тол системата били 696 467 200 лева – а според прогнозите те вероятно щели да достигнат 800 милиона до края на 2023.

При засичане на нарушител с превишена скорост системата щяла да осигурява четири снимки. „Тестовете показаха, че програмата може да бъде сертифицирана след малки софтуерни промени“, допълва още Темелков и обещава: „Ще ни отнеме време, но сме на път да успеем и с това въведение“, цитиран от БТА. Очаква се Българският институт по метеорология да сертифицира софтуера за превишена скорост на Националното тол управление (НТУ).

Освен това доц. Георги Балабанов, външен експерт към Националното тол управление, направи пред журналисти демонстрация в реално време, при която от системата бива засечен претоварен камион с тегло 54 тона. Достъп до данните от толкамерите имат също МВР, агенция „Митници“ и НАП.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин