Камера за скорост „изкарва“ 200 хиляди лева за 11 дни

2802
2024

На това му се казва добра инвестиция: в малко градче на изток от Мюнхен нова камера за скорост генерира рекордно високи приходи в общинската хазна за по-малко от две седмици

Подобна инвестиция определено си заслужава! Нова камера за скорост в градчето Кирхзеон, разположено близо до Мюнхен, е излязла на общината около 100.000 евро (200.000 лева). Само след 11 дена обаче тя е „избила“ цената си от глоби!

Това направо не е за вярване: на 20 декември 2023 г. общината в селището с население почти 9500 жители поставя новата камера за скорост в края на града, а до края на годината устройството вече е събрало шестцифрената сума, инвестирана в закупуването му, след като е „щракнало“ 3112 нарушения.

Минимум 30 евро на нарушение

2-метровото съоръжение е настроено да следи спазването на ограничението на скоростта от 50 км/ч на път B 304. Явно обаче повечето водачи не се съобразяват с него – и така бързо им се начисляват глоби в минимален размер 30 евро.

Камера за скорост в германското градче Кирхзеон регистрира 3112 нарушения на скоростта в рамките на 11 дни. „Докато броят на нарушителите е толкова висок, тя ще работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.“ , обещава кметът Ян Пеплоу.

„Бройката е екстремно висока. Очаквах много нарушения, но не чак толкова“, коментира пред BILD кметът на града Кирхзеон Ян Пеплоу (47, от партията CSU).

Тъй като от години при влизане в града много шофьори не се съобразяват с лимита на скоростта, „трябваше да направим нещо“, аргументира се политикът. „Училището и детската градина са точно там.“ Пеплоу казва, че засега стационарната камера за скорост ще продължи да функционира: „Докато броят на нарушителите е толкова висок, тя ще работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.“  

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин