Калифорния разреши автомобилите без шофьор

От април в Калифорния по улиците напълно законно ще могат да се движат автомобили без волан и педали. Към момента е валидно изискването, че за всеки случай в превозното средство винаги трябва да има водач

2802
2018

В Калифорния от април пътищата ще могат да кръстосват автономни автомобили без волан и педали. Транспортната служба на щата отмени в понеделник досегашното изискване, че винаги трябва да има шофьор, готов да се намеси в опасна ситуация. За тази промяна „натиснаха“ компаниите от Силициевата долина. Гиганти като Waymo работят върху технологии за изцяло роботизирани таксита. Дори General Motors наскоро представи прототип на автономно роботизирано такси без волан и педали. В Калифорния към момента 50 фирми от цял свят са получили разрешение за тестване на автономни автомобили.

От 2.04 ще могат да бъдат подавани документи за лиценз на автомобил без шофьор. За целта компаниите трябва да докажат, че машините отговарят на стандартите за сигурност и например да бъдат достатъчно добре защитени срещу кибератаки. За момента автономните коли ще трябва да бъдат наблюдавани дистанционно и да записват данни за пътуването – както се случва при самолетите с черните кутии. Освен това трябва да бъде разработена процедура за комуникация с полицай, който спира автомобил. Калифорния напредва с новите правила, докато във Вашингтон се придържат към старите принципи. Други щати обаче също възприемат инциативата за автономното управление – например Waymo получи разрешение за създаване на първата таксиметрова компания с роботизирани автомобили в квартал на Феникс, Аризона.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин