Калин Бенчев представи Impreza за рали със 700 „коня“!

3108
2016

Калин Бенчев и Александър Спиров представиха днес новия си състезателен автомобил – Subaru Impreza – прототип от новата група Е с мощност 700 конски сили. Проектът за създаването на рали „бегачката“ стартира преди две години, а по прототипа се работи от 8 месеца, като колата ще дебютира този уикенд на рали „Сливен”, кръг от Европейския рали трофей и кръг от националния рали шампионат.

„След толкова време, усилия и средства, които сме вложили в създаването и развитието на този автомобил, вече е време да стартираме в състезание – заяви на представянето Бенчев. – Все още опознаваме новата кола, като за нас най-важното е да стигнем до финала на рали „Сливен” и да покажем на феновете, че група Е е сериозна алтернатива на познатите ни рали автомобили.”

Новата кола на Калин и Алекс се задвижва от двигател с работен обем 2670 куб.см, който при налягане на турбото 2,7 бара има мощност 740 конски сили и максимален въртящ момент 820 Нм.

„Сега започваме с по-ниско налягане в турбото – 1,4 бара, което означава, че за рали „Сливен” мощността на колата ни ще 480 конски сили и ще разполагаме със 700 Нм въртящ момент – допълни Бенчев. – Трябват ни още хиляди километри, за реализираме пълния потенциал на автомобила, но хубавото е, че вече излизаме на трасето.“

ben„В случая става въпрос за истински прототип, тъй като на базата на шасито на предишния ни рали автомобил изградихме напълно нова бегачка. Използвали сме технологии и конструктивни решения от първото поколение WRC автомобили, от настоящите WRC коли – арматурното ни табло идва от такава кола, както и от съвременните R5 рали коли. В края на сезона колата ще бъде разглобена напълно и агрегатите ще бъдат прехвърлени на новата тръбна конструкция, което ще е следващият етап от развитието на проекта. Тогава ще разполагаме с още по-лек и динамичен автомобил, който ще може да се състезава и в други дисциплини – рали крос, писта и т.н.” Програмата на Бенчев и Спиров включва участие в ралитата от нашия шампионат до края на сезона: „Сливен”, „Сърбия” и „Стари столици”, както и в рали-спринт „Дряново”.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин