Кале Рованпера става световен рали шампион при победа в Белгия

1508
2022

След като завърши втори на родна земя в Рали Финландия през миналата седмица, Кале Рованпера (Toyota Gazoo Racing World Rally Team) има преднина от 94 точки пред Отт Танак (Hyundai Motorsport ) в шампионата при пилотите и при четири оставащи кръга от шампионата ще получи изключителен шанс за завоюването на историческа първа шампионска титла, ако спечели в Белгия. Миналата година, в първия кръг на WRC в Белгия, Рованпера завърши трети като най-добър дебютант на ралито, класирайки се пред съотборника си Елфин Евънс. Съставът на TGR WRT отново се допълва от вече участвалия в Рали Ипр през 2014 година Eсапека Лапи, който успя да се пребори за място на подиума в Рали Финландия, докато Такамото Кацута представлява TGR WRT Next Generation.

Въпреки че Рали Ипр бе прибавено наскоро в програмата на WRC, надпреварата се ползва със статута на истинска класика в европейския рали календар. Нейната слава се гради на предизвикателното трасе с бързи и тесни отсечки сред и земеделски земи в региона на Западна Фландрия. Пътищата в района често са оградени с големи отводнителни канавки и включват много кръстовища, при които върху асфалта често излиза фракция.

За разлика от миналата година, маршрутът на ралито няма да се отклонява на изток към пистата Спа, а и трите дни на събитието ще се проведат в радиус от 30 километра около град Ипр, чийто исторически център ще бъде домакин на сервизния парк на състезанието. В петък отсечките на четирите етапа са подредени като обиколка в посока обратна на часовниковата стрелка, която ще се изпълнява два пъти, а в събота пилотите ще преминат по подобен маршрут, но с по-голяма състезателна дистанция. Маршрутът в неделя се формира от два повтарящи се етапа от двете страни на финала, като прочутата отсечка на Кемелберг ще бъде домакин на Power Stage етапа, с който ще бъде ознаменуван краят на ралито.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин