/ Кале Рованпера грабна победата в Еко Акрополис рали

Кале Рованпера грабна победата в Еко Акрополис рали

Кале Рованпера спечели третата си победа за този сезон на Еко Акрополис рали в Гърция. След триумфа на юбилейното 70-то издание на надпреварата пилотът на Toyota е още по-близо до втора титла.

22-годишният ас се беше запътил към най-ниското стъпало на подиума в 10-ия кръг от WRC, но в неделя оглави класирането, след като временните водачи – първо Тиери Нювил (Hyundai), a впоследствие – и Себастиен Ожие (Toyota), загубиха шансовете си за призово класиране. И двамата станаха жертва на камъните по жестоките макадамови отсечки в централна Гърция: щети по предното окачване доведоха до отпадането на Нювил в събота, а при Ожие сериозното изоставане настъпи след жестока щета на задното чак 12-ия етап.

Нювил и Ожие даваха много газ, но в крайна сметка темпото им се оказа прекалено бързо за предизвикателните макадамови отсечки.

Така Рованпера получи шанса да се движи с по-спокойно темпо в последните няколко отсечки и успя да грабне максималните пет бонус точки след спечелването на пауър стейджа. Втори остана съотборникът на финландеца Елфин Евънс, на 1 минута и 31,7 секунди, който е втори по точки в шампионата, с изоставане на 33 от лидера три рунда преди края на сезона.

„Разбира се, това е голямо облекчение,” каза Рованпера, чиято победа помогна и за увеличаване на актива на Toyota при производителите до 91 точки пред Hyundai. „След трудностите във Финландия трябваше да се върнем към успехите си. (…) Карахме умно и сега успяхме да бъдем много бързи (бел. ред. – на пауър стейджа).“

Еванс загуби повече от минута в събота заради прегряване на автомобила си, но успя да завърши на второ място, като се бореше с Дани Сордо от Hyundai до последния етап. Испанецът, който участва в първото си рали след Кения през юни, изостана само на 4,2 секунди от Еванс след 4-дневното състезание.

Отт Танак получи 3 минути 40 секунди наказание, когато поради повреда на водната помпа излезе със закъснение от сервизната зона. Но от този момент нататък пилотът на M-Sport с Ford Puma караше доста чисто и се изкачи до впечатляващото четвърто място, макар и на повече от четири минути след Рованпера. Есапека Лапи с Hyundai завърши пети пред Такамото Кацута (Toyota), a Андреас Микелсен изпревари Гус Грийнсмит в предпоследния етап и стана първи във WRC2. Така норвежецът поведе с 16 точки пред основния си конкурент за титлата Йохан Росел, който завърши девети в общото класиране, а за Ожие остана десетото място.

Въпреки проблемите си Танак направи добро състезание.

EKO Акрополис, известно още като „Ралито на боговете“, е едно от най-важните и впечатляващи състезания в рамките на Световния рали шампионат. EKO подкрепя Acropolis Rally вече 12 години, а тази година е отново не само гранд спонсор на

състезанието, но и фигурира в наименованието на събитието – EKO Акрополис рали, както през предходните 2 години.

Важно е да споделим, че 2023 г. e крайъгълен камък за Акрополис, тъй като ралито навършва 70-годишнина от старта си! EKO се гордее с дългогодишна традиция в подкрепа на автомобилните спортове в Гърция, затова е и неразделна част от EKO Акрополис, най-важното събитие за автомобилизма в Гърция и едно от най-значимите в световен мащаб. Името му е добре познато по света, популяризирайки Гърция като негов домакин.

Микелсен успя да спечели победата след битка с Грийнсмит.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин