Как Bridgestone създаде гумите за новия Mégane R.S.


14
мар.
2018

Новият Renault Mégane R.S., един от най-атрактивните „хотхечове“ на пазара, залага на създадените от Bridgestone гуми Potenza S001. Индивидуалният подход е задължителен за „наточения“ Mégane. „Това е много различно превозно средство“, обяснява Лоран Хургон, отговорник за развитие на новия модел на Renault. „Той има по-мощен двигател, а окачването, както и системата за управление на четирите колела, маркират съществено подобрение. Bridgestone създаде гумите Potenza S001, за да отговори на това и да увеличи максимално ползите от тези нововъведения.”

Като първокласен производител на 19-цоловите гуми, които са стандартно оборудване за новия Renault Mégane R.S., Bridgestone искаше да създаде гума, която да представя всяка част от мощността, контрола и спортните показатели, които автомобилът има. „Mégane R.S. е „горещ хечбек“. Ние проектирахме Potenza S001 на тази основа. Проектирахме гумата с по-големи блокове във външната част на протектора, за да подобрим работата при суха настилка и спиране, и с по-малки блокове от вътрешната страна, за да оптимизираме представянето на мокра настилка“, обяснява Кристоф де Валроже, вицепрезидент на Original Equipment for Bridgestone Europe. „Това подобри контактната линия за по-добро взаимодействие с пътна настилка и по-добра стабилност при висока скорост. Това също така подобрява страничното ускорение, позволявайки бързо завиване, необходимо за всеки хотхеч.”

Въпреки това иновациите се простират отвъд шарката на протектора и геометрията на каналите на гумата. Гумите са изработени от висококачествен материал и имат усилена страница, увеличавайки твърдостта на каркаса на гумата и подобрявайки способността за реагиране и завиване.

„Намалихме съпротивлението при търкаляне, като запазихме Potenza S001 в съответствие с правилата и получихме етикета клас „А“ на ЕС за сцепление при мокра настилка“, обяснява де Валроже. „Проектирането и производството на гуми в Европа за превозно средство, конструирано в Европа, ни позволи да работим заедно отблизо във всяка стъпка.”

Предимствата на този подход бяха изпитани и от Лоран Хургон. „Bridgestone и Renault си партнираха в разработването на предишното поколение на Mégane R.S., но тази гума издигна нашите съвместни усилия на ново ниво“, казва той. „Постоянно се държахме в течение един с друг за всяка малка актуализация. Можете да почувствате тази невероятна точност в изпълнението.“ „Mégane R.S. беше вече емблематичен „горещ хечбек“, казва де Валроже. „Но с новите си нововъведения и с Potenza S001 тази репутация задължително ще расте.“

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >