Как цветовете влияят върху стойността на употребяваните автомобили?

0712
2023

Много фактори влияят върху цената на употребяваните автомобили – и един от тях е цветът

Влияе ли цветът на автомобила върху цената му? Mobile.de си задава този въпрос и анализира цените на около 1,2 милиона употребявани автомобила на своята платформа, сортирани по цвят.

И ето, действително има разлики! „Дискретната елегантност изглежда все още продължава да бъде на мода, тъй като „некрещящите“ цветове винаги са доминирали на пазара на употребявани автомобили“, разкриват от mobile.de.

Сребристите автомобили са доста изгодни: със средна цена от 22 933 евро те са с цели 25 процента под обичайната за употребяван автомобил цена.

Сребристото е типично за служебните автомобили

Но каква е причината? По-високият пробег – средно с 16 500 километра отгоре. И това не е изненада: защото често фирмените автомобили се поръчват сребристи. По-евтини се оказват и червените модели, които струват средно по 25 909 евро, с 13% под средното.

А какъв е случаят със зелените коли? За тях ще трябва да си подготвите повечко пари! Средно купувачите трябва да отделят впечатляващите 38 946 евро за зелен употребявано автомобил – т.е. с около една трета повече от средното. Предимството е, че обикновено те са карани по-малко – и средно са на 11 366 километра.

Кой цвят доминира?

А кой цвят доминира в mobile.de? Черното води в класацията – с този нюанс са предложенията в 27,5 процента от офертите. Следват сивото с 21 процента и бялото с 19,4 процента. Така че цветът всъщност се оказва важен фактор за цената на употребяван автомобил!

Ето още един интересен факт: лилавите автомобили не са по вкуса на всеки, но са скъпи! През 2023 г. те били средно с почти 50 процента по-скъпи в сравнение с миналата година – при тях се наблюдава истинска ценова експлозия в размер на 48,8 процента! С пазарен дял едва 0,2 процента те обаче остават истинска екзотика на пазара на употребявани автомобили.

При автомобилите в златисто, на които също се падат само 0,2% от пазара, също се наблюдава сериозен ръст. Цените им са се повишили с цели 27 процента спрямо миналата година. А най-хубавото е, че те си намират нов собственик с 8,7 процента по-бързо от средното за пазара. Така златистите употребявани автомобили се оказват не само редки, но и много търсени!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин