Как храната стига до трапезата ни чисто и безопасно


5
дек.
2019

Доставката на храни и хранителни продукти e специфична дейност, която трябва да отговаря на редица изисквания. Първото е да бъде транспортирана възможно най-бързо, за да сме сигурни, че рафтовете за хранителни стоки ще бъдат пълни, а заведенията ще могат да предложат на клиентите си всички ястия в менюто. Освен бързината на доставка, има и строги критерии за надеждно и сигурно транспортиране на продуктите, за да се гарантира качеството и безопасността им. Обичайно логистиката на храни изисква чести доставки всяка седмица, а ако говорим за големи хранителни магазини – множество доставки всеки ден. Затова транспортните компании, потребителите на логистични услуги и автомобилните производители вече търсят различни форми на сътрудничество помежду си и създават партньорства, за да постигнат висока ефективност при ниски транспортни разходи и намаляване на замърсяването.

Подобен холистичен подход стои в основата на бизнес модела на Скания за „чиста“ бързина на доставките“. Той вече работи успешно в България с големи търговски вериги, производители и преработватели на храни, които транспортират продукцията си чисто с най-модерните тежкотоварни камиони на шведския производител, работещи на метан. Скания представи високотехнологичните возила, които пестят гориво и въглеродни емисии, на първото в България роуд шоу „Устойчивост! Сега и отвъд хоризонта“ и следващата стъпка напред в организирането на местния капацитет от бизнеса за свързаност – създаването на стратегически партньорства с производители на горива, доставчици на инфраструктура и други заинтересовани страни като власти, правителства, компании и градове. „Партньорството ни с хранителната индустрия е изключително добър пример за такъв холистичен подход – чисти храни, чист транспорт, чиста природа. Автомобилните технологии за декарбонизиране на автопарка и безкомпромисното качество и критерии в хранителния бранш се обединяват, за да зададат нов стандарт за доставки в сектора“, каза изпълнителния директор на Скания България Петър Дончев при отбелязването на 20-годишнината на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Той поздрави председателя Стойко Кировски и екипа на СППЗ за сериозния път на организацията и нейните членове, извървян с достойнство и поглед напред. „Изградили сте почтен бизнес, който дава работа на хиляди българи и присъства на трапезата в цялата страна. За нас е чест е да бъдем Ваш партньор по пътя на родните продукти към домовете на всяко българско семейство и в стотици точки по света“, подчерта още Петър Дончев.   

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >