Как този 8-цилиндров двигател се озова в Mercedes B-клас?

2506
2020

Този Mercedes B-клас W 245 е най-мощната версия на серията благодарение на тунинга на AMG с 8-цилиндров агрегат и 388 к.с.!

Той съществува само веднъж – и хубаво, че го има! Този Mercedes B-клас с 388 к.с. от 8-цилиндров двигател е уникален – става дума за B 55 AMG.

В техническо отношение микс между B- и E-клас

12 обучаващи се при Mercedes вземат през 2010 г. един бял B 200 CDI и го кръстосват с E 500 – под надзора на обучаващите и специалистите. Първоначално от минивана изхвърча дизеловият мотор. Вместо него под капака влиза разполагащ с 388 к.с. 5,5-литров V8 двигател на E-клас. И това не е всичко: 7-степенната автоматична трансмисия и задната ос на E 500 също са се озовали в B 55. Така този брутален B-клас притежава повече мощност, отколкото е здравословно. Задвижването на модела е задно – гаранция за як пушек при рязко потегляне.

B 55 AMG спринтира за по-малко от 6 секунди от 0 до 100 км/ч, а трансмисията е настроена за максимална скорост от 270 км/ч. Спирачките пък са от Mercedes C 32 AMG. Тоест не е препоръчително, зад волана да сядат начинаещи водачи! Познавачите ще разпознаят дивия ван по по-ниската каросерия, както и по задницата, на която има обозначение B 55 и две ауспухови тръби. Вътрешното пространство е подчертано сдържано – единствено спортните седалки с тапицерия от кожа-алкантара ви карат да очаквате нещо повече от обикновен В-клас.

B 55 AMG не е специален модел, нито автомобил за определени пазари – този Mercedes е уникат и единична бройка, създаден от обучаващите се на концерна от Щутгарт, които са показали своите способности. Този див В-клас никога не е бил замислен за продаване и хубаво че е така.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин