Как се взима шофьорска книжка в различните държави?


13
апр.
2021

В 15 държави, сред които Норвегия и Унгария, шофьорска книжка се получава само след задължителен изпит по оказване на първа помощ

В рамките на обучението бъдещите шофьори в Кения използват кола играчка, с която навигират върху плоскост с нарисувани пътища, за да развият по този начин усещане за целостта на уличното движение.
Шофьорските изпити в Андора могат да се провеждат само в сряда сутрин.
В Казахстан по време на изпита за шофьорска книжка няма инструктор до изпитвания, защото практическите тестове се водят и отчитат от бордови компютри.
Заради лошите пътни условия изпитите за шофьори в Лесото се провеждат почти изцяло в автомобили със задвижване на четирите колела.
Ако държите шофьорски курс в Либия, в купето на автомобила ще бъде доста тясно, защото с вас ще пътуват полицай, инструктор и още няколко други курсисти, които ще бъдат изпитвани.
По време на теоретичния изпит в Румъния се правят по три снимки на всеки участник, така че да има достатъчно доказателства за действителното му присъствие на теста.
Част от практическия тест за шофьорска книжка в Китай включва специално трасе с препятствия, което трябва да преминете без инструктор, докато сензори и камери отчитат вашите реакции.
Тъй като екологичните автомобили стават все по-популярни, в Словения по време на практическия изпит се проверяват и уменията на водача за спестяващо енергия и щадящо природата шофиране.
Цената на шофьорски курс в Хърватия е около 2000 лева, допълнително се заплащат 50 лева за издаване на шофьорската книжка.
В Никарагуа трябва да издържите психологически тест с обем от осем страници, преди да получите право да управлявате автомобил.
В Тайланд бъдещите шофьори трябва да издържат медицински тест за периферно зрение и проверка за правилно разпознаване на цветове.
В някои части на Австралия обучаваните трябва да преминат поне 120 часа практика с инструктор, преди да бъдат допуснати до изпит.
В Египет доскоро бъдещите шофьори трябваше да изминат само по шест метра на преден и заден ход, за да получат книжка. Днес допълнително се държи теоретичен изпит от десет въпроса.
Във Виетнам теоретическата част на шофьорския изпит обхваща 450 въпроса.

  • По данни на zuto.com

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин