Как работят матричните фарове на DS?


16
апр.
2020

С DS MATRIX LED VISION, DS Automobiles е първият производител в сегмента на DS 3 CROSSBACK, който използва матрични фарове. Тази модерна технология се превръща в истинско предимство за сигурността на водача, неговия комфорт и тези на останалите участници в движението.

Важна част от скулптурирания дизайн на DS 3 CROSSBACK, фаровете DS MATRIX LED VISION са авангардна технология. Направени от две различни части с три LED модула за къси светлини и модул MATRIX BEAM за дългите светлини, те играят важна роля в изразителния дизайн на предницата на DS 3 CROSSBACK.

От двете страни на DS WINGS, модулът MATRIX BEAM е разделен на 15 идентични самостоятелни сегмента, които светват и изгасват постепенно, в зависимост от пътните условия, засечени от камера, намираща се в горния край на предното стъкло. Светлинният сноп се адаптира автоматично, за да оптимизира oсветяването и да предотврати заслепяването на останалите участници в пътното движение.

Какво казва Законът за движение по пътищата?

Законът за движение по пътищата в България гласи, че през деня двуколесните МПС трябва да се движат с включени къси светлини отпред и габаритни светлини отзад. При разминаване през нощта превключването от дълги на къси светлини става, когато разстоянието между превозните средства е не по-малко от 150 метра или в момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключването на светлините, както и при движение зад друго моторно превозно средство на разстояние по-малко от 50 метра.

През нощта рискът от фатален инцидент е седем пъти по-голям

Според независимо проучване на пътната безопасност, инцидентите през нощта представляват съществен процент от случаите, регистрирани във Франция ежегодно. През 2018 г. процентът на злополуките с фатален изход през нощта e почти 42%, въпреки значително по-малкия брой на пътуванията.

Точно като дневни светлини, без никога да заслепяват

На изхода от града, в края на редица улични светлини се появява табела. След нея – тъмнината на нощта. Камерата в горния край на предното стъкло на DS 3 CROSSBACK засича липсата на светлина. Информацията се изпраща до DS MATRIX LED VISION фаровете. В допълнение на трите LED модула за къси светлини, модулът MATRIX BEAM се активира.

Петнадесет светлинни сегмента светват постепенно отвътре навън, променяйки светлинния сноп. Кинематиката поражда „уау“ ефект. Пътят и зоната около него са осветени. Шофирането е по-сигурно, вниманието на водача е изострено.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин