Как производителите ще се разделят с ДВГ: BMW

1201
2024

През 2023 г. 81,5 процента от всички нови автомобили в Германия са с двигател с вътрешно горене. Въпреки това производителите искат да се разделят с двигателя с вътрешно горене

BMW: електромобили, горивни клетки, синтетични горива – но не и ДВГ от Германия

BMW вече преустанови производството на двигатели с вътрешно горене в Германия. Последният ДВГ напусна завода в Мюнхен през ноември 2023 г. Сега баварците преустроиха завода си и ще правят там само електромобили.

Все пак BMW  няма да обърне изцяло гръб на двигателите с вътрешно горене: тяхното производство ще бъде преместено в завода на Steyr в Австрия и в Хамс Хил във Великобритания. Тази стъпка бе обявена от BMW още през 2020 г.

Цел: дял на електромобилите от 15 процента

Баварците възнамеряват да увеличат дела на продаваните от тях електромобили в Германия на 15 процента. Същевременно от Мюнхен смятат да имат електромобили в 90 процента от пазарните сегменти. През 2030 г. половината от всички продавани автомобили в света трябва да е с електрическо задвижване.

Все пак в Бавария няма да се откажат напълно от двигателя с вътрешно горене. Следващото десетилетие Х-моделите ще продължат да се предлагат с бензинови и дизелови агрегати, дори с новоразработена платформа. 4-, 6- и 8-цилиндровите двигатели ще бъдат модернизирани.

Също така от BMW смятат, че двигателите им са подготвени за работа със синтетични горива, а важна роля за BMW ще играе и горивната клетка. От август 2022 г. работи център за работа с водород и за производство на собствени горивни клетки. Освен това от Мюнхен тестват и малка серия на iX5 Hydrogen.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин